Így keltek ki a sarkantyús teknősök a Debreceni Állatkertben


kidsnews (127éves) - 1 éve

A Debreceni Állatkert tavaly augusztus végén adott hírt arról, hogy az évek óta rendszeresen szaporodó sarkantyús teknőseik újabb tojásokat raktak. A kelés tavaly november 23-án kezdődött meg, és három napra rá 16 kisteknős látta meg a napvilágot, majd január 8-án 8 újabb egyed bújt elő tojásából.

A 24 új jövevénnyel immár 30-ra nőtt a debreceni állomány egyedszáma.

Az afrikai Szaharában és annak déli részén húzódó Száhel-övezetben őshonos sarkantyús teknős (Centrochelys sulcata) 83 cm-es maximális páncélhosszával és 36-105 kg-os testtömegével a világ harmadik legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja; csak a galápagosi és az aldabrai óriásteknős előzi meg.

Nevét a hátsó lábán található sarkantyúszerű kinövésekről kapta / kép: wikipedia.org

Elsősorban az elsivatagosodás és túlzott legeltetés miatti élőpusztulás, valamint az illegális kereskedelem veszélyezteti, így a faj jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Tekintélyes mérete ellenére Európában és Észak-Amerikában kedvelt hobbiállat, a vadon élő egyedek üzleti célú befogását és exportját azonban tiltja a washingtoni egyezmény (CITES).

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved