Így készíthetsz folyékony mosószert házilag


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

A házi készítésű mosószernek, ha jól csinálod négy hatalmas előnye van: olcsó, bőr- és ruhakímélő, nincs műanyagba csomagolva és olyan illatú, amilyet Te szeretnél! Tenni szeretnél a Föld jövőjéért, de nem tudod hol elkezdeni? Esetleg gondolkodsz a zero waste életmódon? Az ECO (Eco Coming Out) cikksorozatunkban Tigirllel leírjuk, hogy hogyan, s miként tudsz gyerekként környezettudatos, egészséges és olcsó változásokat bevezetni az egész család háztartásába. 

Nemrég mosószerkutyulásra adtam a fejemet, mert anyukám szólt, hogy az éppen elfogyott itthon.

A fürdőszobánkban fellelhető volt mind a négy egyszerű és mindennapi alapanyaga a mosószernek: szódabikarbóna, mosószóda, mosószappan és víz. Ha ebből bármelyik esetleg nincs kéznél, drogériában vagy szinte bármilyen nagyobb áruházban fillérekért be lehet őket szerezni. 

Hozzávalók 4 liter folyékony mosószerhez:

  • 1 darab 100 grammos mosószappan (250 Ft)
  • 100 g szódabikarbóna (70 Ft)
  • 100 g mosószóda (90 Ft)
  • 2+2l víz

Először minden hozzávalót kimértem, majd előkerestem a régi mosószerünk kannáját, hogy kéznél legyen minden. Lereszeltem a mosószappant kislyukú reszelőn egy tálba. Felraktam egy nagy lábosban 2 liter meleg vizet kis lángon a tűzhelyre. Fontos, hogy ne forrjon a víz, hanem csak melegedjen, úgyhogy pár perc várakozás után beleöntöttem a lábosba a lereszelt szappant és egy kézi habverővel addig kevergettem, amíg a kis szappandarabok teljesen el nem tűntek, fel nem oldódtak.

Hozzáadtam a szódabikarbónát és a mosószódát, majd tovább kevertem az oldatot. Amint a már majdnem kész kutyulmány egyenletes állagú lett, azaz nem úszkáltak benne sem szódabikarbóna-, sem mosószóda darabok, abbahagytam a keverést és hagytam egy keveset állni, amíg kicsit begélesedett a folyadék. Egy pár perc hűlés után további 2 liter vizet öntöttem a lábosba (érdemes ketté szedni a folyadékot ezelőtt a lépés előtt, mert félő, hogy nem elég nagy egy edény), és egy botmixer segítségével összekevertem ismét.

A mosogatóba állítottam a régi mosószer kannáját és egy tölcsérrel a ⅔-áig töltöttem a langyos oldattal, a maradék helyre pedig meleg vizet adtam, és felráztam (kupakostul!). (Ezt megismételtem egy másik kannával is, mert annyi mosószert csináltam, hogy nem fért bele egybe.)

Végül 10-15 csepp levendula illatú illóolajat csepegtettem a mosószerekbe. Ez az illat egyébként eltűnt a ruháinkból majdhogynem teljesen, mire megszáradtak, szóval nem szükséges az illóolaj, csupán egy egész kicsit érződik. Intenzívebben akkor érezhető, amikor még vizesek a ruhák.
Anyu azonnal be is indította a mosást a vadiúj, házi készítésű folyékony mosószerünkkel:) Az öblítő helyett amúgy évek óta sima ecetet használunk, ami igencsak költséghatékony 1 liter=100 mosás, 1 liter=100 forint. Az ecethez hozzá lehet adni mosóparfümöt, vagy illóolajakat, ha illatosabb ruhákat szeretnénk száradás után is.

Egy 3,5 literes átlagos mosószer nagyságrendileg 5000 forintba kerül és ebből legalább kettőt kell venni, ha külön akarod mosni a sötétet, a világosat és a színeset. Egy flakon körülbelül 40-50 mosásra elegendő. Egy 4 fős család nagyjából 2 hónap alatt fogyaszt el ennyi mosószert, tehát egy év alatt 6x kell újat venni, ami legalább 30.000.- forint, plusz ott van még külön a világos ruhákhoz vásárolandó további 30.000.- forint/évnyi mosószer is. Ez összesen ugye 60.000.- forint és akkor az öblítőről még nem is beszéltünk!

Az én módszeremmel ez simán kijön 3.000 forintból egész évre, és a műanyagkannákkal sem szennyezzem a környezetet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

kiemelt képünk illusztráció!

2017 Kidsnews | All rights reserved