Január 10. – A nyugat-afrikai Beninben ma tartják a Nemzeti Vudu Napot


kidsnews (127éves) - 2 éve

A tengerentúli filmgyáraknak köszönhetően a vudu, mint szó a legtöbb embernek egyenlő a fekete mágiával, az állatáldozattal, a rémisztő fekete szemekkel és azzal a furcsa kis bábúval, ami gyakorlatilag távirányítóként szolgál egy élő és legtöbbször több ezer kilométerre lévő szerencsétlen emberhez. 

A vudu tehát tabu, de egyes kultúrákban egy létező életmód és vallás is egyben.

A 10 milliós Benini Köztársaságban – ahol ma tartják a nemzeti vudu napot -az ilyen bennszülött vallásoknak sokkal több követője akad, mint a kereszténységnek, vagy az iszlámnak.

A vudu valamikor a 18. században jött létre, amikor az afrikai rabszolgákat a kereszténység felvételére próbálták rákényszeríteni. Hívei egy istenben, Bondye-ban és a neki közvetítő loák-ban, az elhunytak lelkeiből létrejövő szellemekben hisznek. Nincs írott bibliája, a beavatottak, a vudu papok és papnők évszázadok óta őrzik titkaikat.

A vudu bizonyos értelemben a tömegek elégedetlenségének kifejezésére szolgál az elképzelhetetlenül elmaradott országban, ahol ma mindenütt feltűnnek azok a vallási jelképek, rajzok, feliratok, nevek, vagy alakzatok amelyeknek a vallásban kiemelt jelentésük van. A legijesztőbbnek természetesen a zombik számítanak. Ők a lélek nélküli, bőrfolytonossági deficitben szenvedő holtak, akiket állítólag a fekete mágia kelt életre, de persze kiemelt szerep jut azoknak a babáknak is, amelyeket már a bevezetőben is említettem.

Egy ilyen wanga bármilyen anyagból készülhet, de leginkább egy kis darab fa, rongydarabok, zsír vagy viasz, illetve kenyérmorzsa adja a hozzávalókat, és saját kezűleg illik elkészíteni. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ng.hu, wikipedia.hu

képek: needpix.com

2017 Kidsnews | All rights reserved