Január 11. – Az első, embernek beadott inzulin egy 13 éves fiút mentett meg


kidsnews (127éves) - 2 éve

1922-ben ezen napon használták először emberen az inzulint a torontói központi korházban. Egy diabéteszes kómában fekvő 13 éves, 29 kilóra fogyott fiú kapta meg az első adagot, akinek már csak órái lettek volna hátra a segítség nélkül.

A cukorbetegség, mint kórkép egyébként régóta ismert volt, olyannyira, hogy már az egyiptomi papiruszokon is felfedezték a betegség leírását. Ennek ellenére a hasnyálmiriggyel való összefüggésére és a hatásos gyógymódra sokat kellett várni.

Az inzulint -amely abban segít, hogy a sejtek felvegyék a vérből a glükózt- végül Kanadában fedezte fel az akkor alig 30 éves orvos Frederick Grant Bantingés segítője, a vércukor-meghatározáshoz nagyon értő Charles Best.

Kezdetben kutyákon kísérleteztek úgy, hogy kioperálták két állat hasnyálmirigyét, majd azt vizsgálták, milyen különbséget találnak köztük, ha az egyiküknek inzulin injekciót adnak. A projektbe ekkor kapcsolódott be James Collip, aki hamarosan kidolgozta az inzulin letisztításának, standardizálásának módszerét is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, http://web.archive.org

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved