Január 12. – A 2. magyar hadsereg tragédiája


kidsnews (127éves) - 2 éve

1943-ban ezen a napon kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg offenzívája a Don-kanyarban, melynek következtében az odavezényelt, 207 ezer fős 2. magyar hadsereg személyi állományának jelentős része odaveszett. Hazánk történelmében ez volt a legsúlyosabb katonai vereség, amelyet valaha elszenvedtünk.

A honvédeket Hitler követelésére, egy kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, miután Bárdossy László, akkori miniszterelnök -a kassai bombázásra és egy Rahó mellett haladó gyorsvonatra mért légitámadásra hivatkozva- 1941. június 27-én bejelentette, hogy Magyarország és a Szovjetunió között beállt a hadiállapot.

Bár a magyar kormány mindent megtett, hogy a katonák a lehető legjobb felszereléssel induljanak útnak, de ezek köszönőviszonyban sem voltak a német vagy a szovjet hadsereg haditechnikai eszköztárával.

A német parancsnokság utasítása alapján a 2. magyar hadsereg a Don folyása mentén, közel 200 kilométer hosszú védelmi vonalon foglalta el az állásait, hogy biztosítsa a korábbi megnyitott sztálingrádi frontot. Hamarosan azonban súlyos veszteségeket szenvedtek a Sztálingrádban harcoló német egységek, így a jelentős technikai és létszámfölényben lévő 40. szovjet hadsereg 1943. január 12-én, a -35 fokos hidegben indult az időközben teljesen legyengült magyarok állásai felé.

A hatalmas túlerő ellenére a saját problémájukkal elfoglalt németek megtagadták a segítséget és mindössze 27 harckocsit vezényeltek a térségbe, amelyek ráadásul elakadtak a hatalmas hóban.

kép: wikipedia.org

Az utánpótlás és támogatás nélkül maradt, nem ritkán nyári ruházatban harcoló magyar katonák hamarosan visszavonulásra kényszerültek. A gyakorlatban már nem is létező és a saját parancsnokuk által gyávának nyilvánított 2. magyar hadsereg 1943. január 24-én hagyta el végleg állásait. 

Az életben maradt, visszavont honvédeket áprilisban kezdték hazaszállítani.

Parancsnokukat Jányt Gusztávot felmentették beosztásából, majd őt a Népbíróság 1947 októberében háborús bűnösként halálra ítélte és kivégezték.  A rendszerváltást követően megismételt eljárásban, a Legfelsőbb Bíróság bűncselekmények hiányában felmentette az egykori vezérezredest a vádak alól, de rendfokozatát nem kaphatta vissza.

A doni veszteségekről a gondos kutatások ellenére sem állnak rendelkezése kielégítő adatok. A téma ismerői az emberveszteségét 68000 és 148000 közé teszik, de az elesettek, megsebesültek és a szovjet fogságba került magyar katonák pontos száma a mai napig nem ismert.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tortenelemportal.hu, cultura.hu, wikipedia.hu

kiemelt kép: A 2. magyar hadsereg hadműveleti területről való kivonásának alkalmából rendezett ünnepség és tábori mise / fortepan.hu

 

2017 Kidsnews | All rights reserved