Január 18.- James Cook felfedezte a Hawaii-szigeteket


kidsnews (127éves) - 2 éve

A harmadik felfedezőútján lévő James Cook, a Resolution fedélzetéről 1778-ban ezen napon pillantotta meg Oahunál a Hawaii-szigetek központi csoportját, amelyet egyik támogatójáról Sandwich-szigeteknek nevezett el.

A Brit Királyi Haditengerészetnél szolgáló felfedező utazásának célja ekkor a régóta keresett északnyugati átjáró megtalálása volt, amelyért 20 000 fontos jutalmat ígértek neki. A szigetek megtalálását követően két nappal szálltak partra Kauain, majd a készleteket feltöltve hamarosan továbbhaladtak észak felé. 

Mivel a jégmentes átjárót sehogy sem találták meg, 1778 augusztusának végén az alaszkai Jeges-foktól visszafordultak, és 1779. január 17-én, Hawaii egyik öblében lehorgonyoztak.

Bár a bennszülöttek körében Cook kezdetben nagy tiszteletnek örvendett, egy ellopott csónak miatt hamarosan összetűzésbe került velük.

A britek szerencsétlenségére a helyiek éppen a harc istenének ünnepét tartották ekkor, így a vallási rítusoktól megbabonázva, 1779 februárjában inkább megölték a minden idők legeredményesebb felfedezőjének számító Cookot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved