Január 21.- A Thule-incidens rengeteg radioaktív anyaggal szennyezte be Grönlandot


kidsnews (127éves) - 2 éve

1968. január 21-én az Egyesült Államok Légierejének stratégiai nukleáris bombázója a fedélzetén lévő négy darab hidrogénbombával a grönlandi Thule támaszponttól mindössze tizenkét kilométerre a jégbe csapódott és megsemmisült.

A B-52-es a hidegháborús légi készültség miatt járőrözött Grönland felett, a bombatárolókban lévő négy atomfegyver pedig egy esetleges szovjet atomtámadás esetén garantálta volna a gyors válaszreakciót az USA részéről. A Krómkupola kódnevű küldetésben részt vevő óriásgép fűtésrendszere hat óra repülés után az egyik pillanatról a másikra megadta magát, és füsttel árasztotta el a légjármű belső terét.

A személyzet nem nagyon tehetett mást, minthogy elhagyja az irányíthatatlanná vált B-52-est, ami így hamarosan lezuhant és gyakorlatilag teljesen megsemmisült. 

A négy atomfegyverből három azonnal semmivé lett, de a nukleáris magreakció a fegyvertervezők előrelátása miatt szerencsére nem következett be.

A hét fős személyzetből hatan élték túl a balesetet.

Ennek ellenére hatalmas környezeti károk keletkeztek. Az égő üzemanyag miatt a jég beszakadt és sokak szerint a negyedik bomba a víz alá merült. A balesetet követően hatalmas területen kellett eltávolítani a felszínen maradt géproncsokat, illetve a radioaktív hulladékkal szennyezett jeget. A negyedik bomba, illetve a másik háromból származó hasadóanyag egy része ennek ellenére soha nem került elő. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, BBC

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved