Január 22.- Ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt


kidsnews (127éves) - 2 éve

1823-ban ezen napon fejezte be Kölcsey Ferenc a “Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból” című költeményét. A költő legnagyobb hatású verse azonban csak 1989 után lett Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza.

A nemzeti újjászületés hajnalán írt Himnusz 1829-ben jelent meg először nyomtatott formában Kisfaludy Károly Aurórájába, megzenésítésére pedig egészen 1844-ig kellett várni. Nyilvánosan először a Széchenyi gőzhajó avatásán hangzott el, ezt követően pedig a magyarok közmegegyezése tette nemzeti imádsággá, annak ellenére is, hogy sokáig nem vált hivatalossá. 

“Tudtával és beleegyezésével történt-e az, hogy a fővárosban rendezett országos ifjúsági tornaverseny ünnepélye az osztrák néphimnusszal lett megnyitva és bezárva?”

Ezzel a bevezetővel került elő először a magyar parlamentben a Himnusz kérdése 1901. június 12-én. Ekkor Rátkay László Kossuth párti képviselő interpellációjában a közoktatásügyi miniszternél és a kormányfőnél tiltakozott amiatt, hogy egy magyar nemzeti ünnepen az osztrákok himnusza hangozzék el. 

Rátkay László Kossuth párti képviselő az osztrák néphimnusz miatt közoktatásügyi miniszternél és a kormányfőnél tiltakozott.

Ennek ellenére az ügyet mégsem sikerült rendezni, így az elkövetkezendő parlamenti ciklusokban is heves viták övezték a témával kapcsolatos felvetéseket. Évekkel később aztán mégiscsak megszületett egy ellenzéki törvényjavaslat, de ez I. Ferenc József miatt soha nem léphetett hatályba.

Elfogadott jogszabályban először a rendszerváltáskor lehetett olvasni a címét, amikor bekerült a Magyar Köztársaság alkotmányába. Az Alkotmány módosításáról szóló 1989. évi XXXI. törvény  75. §-a egészen pontosan úgy fogalmazott:

A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével“.

A Himnuszhoz kötődik a magyar kultúra napja, amelyet minden évben január 22-én tartunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

www.ogyk.hu, wikipedia.hu

kiemelt kép: wikipedia.hu

kép: forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.109

 

2017 Kidsnews | All rights reserved