Január 23. – Ekkor indult el az MNB aranyvonata


kidsnews (127éves) - 2 éve

1945. január 23-án indult el Fertődobozról az “aranyvonat”, vagyis az a vasúti szerelvény, amely a Magyar Nemzeti Bank 30 tonnányi aranyát, az ország devizatartalékát, egy méteretalon platina rudat, Mátyás király Corvináit, illetve a pénzintézet dokumentumait szállította el nyugatra.

A Szálasi-kormány utasítása alapján, a Vörös Hadsereg elől menekített értékeket a Magyar Nemzeti Bank munkatársai és fegyveres őrök kisérték. A szerelvényt Bécsújhelyen már a németek várták, a végállomás pedig a közép-ausztriai Spital am Pyhrn nevű kisváros lett. Az élelmiszerrel is alaposan megrakott szerelvény jelentős kerülőkkel, a frontvonalaktól kellő távolsággal haladt végcélja felé.

A 600 láda aranyat és a pénzt végül a helyi lakosság segítségével, szánkókon egy kriptába rejtették el.

A várost az amerikai hadsereg alakulatai 1945. május 7-én érték el, és addigra már tudomást szereztek az aranykészletről, így hamarosan lánctalpasok vették körbe a temetőt. Az értékeket lefoglalták és mivel arról is szó volt, hogy az akár a háborús kárpótlás részét is képezheti, jó ideig nem lehetett tudni, hogy valaha visszakerülnek-e Magyarországra.

Végül 1946 júniusában született megállapodás az értékek visszaszolgáltatásáról, így még azon a nyáron 2696 aranyrúd és a 40 zsák érme érkezett haza, ami az akkor kibocsátott új forint fedezete lett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, mnb.hu

kiemelt kép: fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved