Január 26. – Ekkor találták meg a 3106 karátos Cullinan gyémántot


kidsnews (127éves) - 2 éve

1905. január 26-án egy rutinellenőrzés során talált rá Frederick Wells bányafelügyelő az óriási, ököl nagyságú, a bánya tulajdonosáról később Cullinan gyémántnak elnevezett drágakőre Dél-Afrikában.

A remek minőségű gyémánt megtalálása előtt az Excelsior volt a világ legnagyobb gyémántja. 

A 3106 karátos követ hatalmas összegre biztosítva később Angliába szállították.

A biztonságos lebonyolításhoz a rendőri erők segítségét kérték, akik hatalmas csinnadratta közepette szállították el a gyémántot a tengeren túlra. Persze ez a kő csak egy másolat volt, és az igazi Cullinan eközben postán, egy jelöletlen fadobozban utazott Európába.

A nyers követ ezután a Transvaal Köztársaság kormánya vásárolta meg, majd 1907-ben VII. Edvárd angol királynak ajándékozták.

A 66. születésnapját ünneplő uralkodó a gyémánt megmunkálására egy világhírű holland ékszerészt kért fel, aki hónapokig tervezte hogyan is lásson neki a hatalmas gyémánt feldolgozásának.

Amikor aztán sikerült felvágnia állítólag elájult a kimerültségtől és a stressztől. A nyers Cullinan ekkor 9 nagyobb, és közel 100 kisebb méretű kőre tört szét, amelyekből aztán négy, a mai napig a Towerben őrzött, világhírű csiszolt gyémánt készült. A legnagyobb amely az “Afrika Nagy Csillaga” nevet viseli a brit királyi ház jogarát díszíti.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

eremkibocsato.hu

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved