Január 27. – Ma van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja


kidsnews (127éves) - 2 éve

Ma van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, amelyről 2005-ben határozott az ENSZ közgyűlése, tekintettel arra, hogy 1945. január 27-én szabadította fel a szovjet Vörös Hadsereg az auschwitzi koncentrációs tábort.

A Krakkótól körülbelül 60 kilométerre nyugatra található táborkomplexum volt a legnagyobb náci megsemmisítő táborok közül.

A lengyel várost még 1939 novemberében csatolták a nemzetiszocialista Németországhoz, amelyet követően a Holokauszt előkészítésének okán számos épületegyüttest hoztak létre a környéken.

A haláltáborok működéséről, ennek ellenére meglehetősen kevés információ jutott el a szövetséges hatalmakhoz. Sokáig túlzónak találták ugyanis a tömeggyilkosságokról szóló beszámolókat, és csak 1944-ben voltak hajlandóak elfogadni a nyilvánvaló tényeket.

A brit és az amerikai hadvezetésben eluralkodott az az általános vélemény miszerint egy, a koncentrációs táborok infrastrukturáját támadó hadművelet jelentős erőket vonna el a máshol lekötött szövetséges haderőből.

kép: wikipedia.org/RAF

Úgy vélték, hogy a fogva tartott zsidókon leggyorsabban úgy lehet segíteni, ha a háborút minél gyorsabban megnyerik.

Ennek a helyzetnek köszönhetően állt elő az a történeti paradoxon, hogy “a náci totalitarizmus foglyainak a sztálini totalitarizmust képviselő katonák hozták el a szabadságot.”

A SS által felügyelt haláltáborokban meggyilkolt áldozatok pontos száma a mai napig nem határozható meg egyértelműen, mivel a németek igyekeztek elrejteni tetteik bizonyítékait a közeledő szovjet csapatok elől. Az első kísérletek, hogy összeszámolják a halottakat, a bűnösök, elsősorban az egykori táborparancsnok, Rudolf Höß vallomásán alapultak, aki a halottak számát 2,5-3 millióra becsülte. 

A Magyarország területéről deportált, mintegy 450 ezer zsidó nagy részét is az auschwitzi koncentrációs táborba vitték, de az elcsigázott emberek 80 százalékát azonnal a gázkamrába küldték.

kép: pixabay.com

A tábort végül 1945. január 27-én a szovjet Vörös Hadsereg katonái szabadították fel, akik a táborkomplexumban csupán 7500 legyengült foglyot, többségükben nőket és gyermekeket találtak. Rudolf Höß-t a második világháborút követően elfogták, perbe fogták, majd kiadták Lengyelországnak, ahol 1947-ben kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet az I. auschwitzi tábor krematóriuma előtt hajtották végre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu, hdke.hu, origo.hu, mult-kor.hu

kiemelt kép: pixabay.com/Dariusz Staniszewski

 

2017 Kidsnews | All rights reserved