Január 29. – A Legbátrabb Város


kidsnews (127éves) - 2 éve

„Az Országgyűlés fejet hajt Balassagyarmat lakóinak és védőinek az 1919-es támadás idején a város hősies védelmében tanúsított bátor magatartása előtt, ezért az alábbi törvényt alkotja:

  • 1. § Az Országgyűlés Balassagyarmat védőinek tántoríthatatlan bátorságát örök emlékezetül törvénybe iktatja.
  • 2. § Az Országgyűlés Balassagyarmat városnak a „Legbátrabb Város” („Civitas Fortissima”) címet adományozza.
  • 3. § Balassagyarmat város címere a „Civitas Fortissima” jelszóval egészül ki.

(Részlet a 2005. évi XXXIX. törvényből)

1919-ben ezen napon lázadt fel Balassagyarmat lakossága a várost megszállás alatt tartó Cseh Légió ellen. A hajnalban indult utcai harcokban a polgári lakosság mellett a környéken állomásozó magyar honvédek is kivették a részüket, így délutánra már az egész település szabad volt.

A Cseh Légió az első világháborút követően, a prágai kormány utasítására vonult be a Felvidékre 1919. január 15-én.

Balassagyarmaton elfoglalták a vasútállomást, a postahivatalt és a helyi laktanyát is. A helyi lakosság nem igazán volt elragadtatva a mindenhová kikerülő idegen nyelvű tábláktól, és a saját határaikat a lehető legdélebben elképzelő megszállók intézkedéseitől, így hamarosan ellenállásba kezdtek. A balassagyarmati akciónak gyorsan híre ment a környéken, ezért Nógrád vármegye több településén is támadást indítottak az idegen egységek ellen.

Balassagyarmatot ezután a „legbátrabb város” néven kezdték emlegetni, és bár a szocializmus időszakában (tekintettel arra, hogy Csehszlovákia baráti országnak számított) ezeket a hangokat próbálták lecsendesíteni a rendszerváltás után az Országgyűlés törvényben is megemlékezett a lakosság helytállásáról. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu

kiemelt kép: Vármegyeháza Balassagyarmat 1960-ban/kép: fortepan.hu, Bauer Sándor

2017 Kidsnews | All rights reserved