Január 3. – Forgalomban az első magyar gyártású gőzmozdony


kidsnews (127éves) - 2 éve

1874-ben ezen a napon állították forgalomba az első magyar gyártású, a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárában készült, 108-as  pályaszámú gőzmozdonyt.

A Kőbányai út mellett lévő egykori óriásvállalat még 1872-ben kezdte meg a hazai vasúti járműgyártást. A fent említett, első tehervonati gőzöst pedig 1873-ban állították össze.

A külföldi tervek alapján legyártott járművet még abban az évben bemutatták a bécsi világkiállításon, majd itthon 108-as pályaszámmal kezdte meg szolgálatát.

A dualizmus időszakában a magyar vasúti közlekedés jelentős fejlődésen ment keresztül.

Mozdony a Déli Pályaudvaron 1905-ben. Kép: fortepan.hu/Szémán György

A kormány már 1867-ben felhatalmazást kapott jelentős, vasút- és csatorna-fejlesztésre fordítható államkölcsön felvételére, így 1868-ban felvásárolhatták a korábban csődbe ment a Magyar Északi Vasutat, majd egy évvel később megalakították a Magyar Királyi Államvasutakat, azaz a MÁV jogelődjét. A teljes hazai vonalhálózat és infrastruktúra, államosítás keretein belül, 1876-ban került a frissen alapított cég birtokába.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: Millenniumi kiállítás: Magyar Államvasutak pavilonja: mozdonyok (Iparcsarnok). A felvétel 1896-ban készült. Forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.104

2017 Kidsnews | All rights reserved