Január 6. – Ekkor került haza a II. világháború végén elhurcolt Szent Korona


kidsnews (127éves) - 2 éve

Jimmy Carter elnöksége alatt, 1978-ban ezen a napon kerülhetett vissza a Szent Korona Magyarországra az Amerikai Egyesült Államokból, ahová még a II. világháborút követően szállították.

A Szent Korona és a koronázási ékszerek -egy menekítési tervnek megfelelően- 1945. március 27-én hagyták el Magyarország területét egy katonai teherautó platóján.

A koronaőrök Semmeringen át Mürzstegbe, onnan Mariazellbe, majd Mattseebe szállították. A front közeledése miatt aztán április 26-ról 27-re virradó éjszaka inkább felnyitották a szállításra használt ládát és a Szent Koronát, a jogart és az országalmát egy kettévágott benzineshordóban elásták.

A közszemlére helyezett Szent Korona és a koronázási ékszerek a Budai várban, 1940-ben / kép: fortepan.hu

Szálasi Ferenc akkori miniszterelnök korábban ugyanis azt a parancsot adta, hogy halála esetén öt évig tartsák titokban a korona hollétét, és ha akkor nem nemzetiszocialisták kormányozzák Magyarországot, adják át a koronát megőrzésre a “Német Birodalom Führerének”.

Ennek ellenére a Szent Koronát és a koronázási ékszereket elrejtő, majd később amerikai fogságba esett koronaőrök felfedték azok helyét, így 1945 nyarán az Egyesült Államok hadserege azokat egy radioaktív veszélyt jelző logóval ellátott ládában elszállította.

A hivatalos megfogalmazás szerint „a koronát úgy tekintették, mint a magyar nép különleges helyzetben lévő tulajdonát, amely az Egyesült Államok hatóságainál van letétben”.

Egészen 1975-ig kellett várni az enyhülésre, és arra, hogy a Szent Korona és a koronázási jelvények hazakerülhessenek. Január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter egy kisebb ünnepség keretében adta vissza őket a magyar nép képviselőinek, de erről Kádár Jánost kitiltották.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu

képek: Wikipedia, Fortepan

2017 Kidsnews | All rights reserved