Koronavírus: még nincs globális vészhelyzet, de a WHO ma ismét összeül


kidsnews (127éves) - 2 éve

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Li Pin, a bizottság igazgató-helyettese a hivatal pekingi sajtótájékoztatóján elmondta: a betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett. 

A koronavírusok elsősorban az emlősök és madarak felső légutainak és bélrendszerének sejtjeit támadják. Az amerikai egészségügyi hatóságok közlése szerint légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, ám a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó. Az új vírus “viselkedését” és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják. A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed. 

Kínában a betegekkel közeli kapcsolatba került emberek száma már 2200 körül van közülük 1394 áll jelenleg is orvosi megfigyelés alatt, míg a többieket már hazaengedték. Li hangsúlyozta: bár a vírus terjedésének pontos útvonalát egyelőre nem sikerült tisztázni, fennáll a veszélye a mutációnak, ami a járvány terjedésének gyorsulásához vezethet. A helyi szakemberek biztosak abban, hogy le tudják küzdeni a járványt. Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak szuperfertőző – vagyis a vírust egyszerre több embernek tovább adni képes – betegről.

A szakember azt is közölte: a fiatalok és különösképpen a gyermekek nem mutatkoznak érzékenynek a vírusra. 

A Kínai Tudományos Akadémia, a hadsereg, valamint a sanghaji Pasteur Intézet szakértőinek közös kutatása arra világított rá, hogy az atípusos tüdőgyulladáshoz (Sars) hasonlóan denevérek lehetnek az új koronavírus (2019-nCov) természetes gazdaszervezetei. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a közvetítő a denevérek és az emberek között – derül ki a kutatók által kedden kiadott sajtóközleményből.

A Központi Politikai és Jogi Ügyek Bizottsága a Kínában népszerű WeChat közösségi oldalon kedden közzétett bejegyzésben felszólította a kádereket, hogy ne próbálják elkendőzni a vírus terjedését, mindazok számára pedig, akik információt tartanának vissza a járványról, súlyos büntetést és “örök szégyent” helyezett kilátásba.

“Az évezred bűnöse lesz a párt és a nép számára az, aki a politikusok megítélését helyezi az emberek érdekei fölé”

– írták a kemény hangvételű felhívásban

A betegség terjedése miatt már több országban is bevezettek óvintézkedéseket. A repülőtereken testhőmérsékletet mérő kapukkal ellenőrzik a beérkező utasokat, akiknek például Olaszországban még egy kérdőívet is ki kell tölteniük.

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén a mozgó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak.

Várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek különféle közlekedési eszközökön az ünnep miatt.

Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. 

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban, Mexikóban és Oroszországban is megjelent.

A BBC információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerdán tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de még nem hirdettek kis a közegészségügyi rendkívüli állapotot. Dr. Tedros Ghebreyesus főigazgató a lapnak azt elmondta, hogy további információkat kell beszerezni a fertőzés terjedéséről, amelyet követően a szakértők bizottsága újra összeül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, bbc.com, wikipedia.org

Kiemelt kép: sv.m.wikipedia.org (CC BY-SA 3.0)

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved