Koronavírus: megint összeül a WHO


kidsnews (127éves) - 2 éve

Pekingi látogatását követően ismét összehívta a vészhelyzeti bizottság ülését csütörtökre az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, eddig 132 ember halálát okozó új koronavírus miatt.

Az eddig ismerté vált több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát, egészen pontosan 68 esetet jelentettek más országokból.

A mostani nem az első alkalom, hogy a WHO főigazgatója összehívja a vészhelyzeti bizottság ülését az nCoV-2019 koronavírus ügyében.

A szakemberek a múlt héten még úgy döntöttek, hogy korai lenne nemzetközi szükséghelyzetet hirdetni a járvány miatt, de az is kiderült, hogy a bizottság tagjai megosztottak a kérdésben. Az biztos, hogy a világszervezet eddig nagyon kevés esetben hirdette ki a nemzetközi méretű közegészségügyi szükséghelyzetet. Ilyen volt például a H1N1 vírus 2009-ben, a Zika járvány 2016-ban és a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018-ban pusztító ebola-járvány.

A vírus terjedését ezen az online térképen lehet követni.

Jelenleg Magyarországon senki nem küzd koronavírussal, ennek ellenére a szakemberek komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget. Az országos tisztifőorvos azt mondta: az apparátus, amelynek dolga és kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásokra, megtette és teszi is kötelességét. 

A WHO főigazgatója vasárnap Kínába utazott, hogy kormányilletékesekkel és egészségügyi szakemberekkel tárgyaljon. A megbeszéléseket követően úgy nyilatkozott, hogy Kína rendkívüli intézkedéseket hoz egy rendkívüli kihívással szemben.

A járvány góca egyébként továbbra is Vuhan és Hupej tartomány, de óránként változik a helyzet. A betegség halálozási aránya becslések szerint 2 százalék, míg a SARS-é mintegy 10 százalékos volt.

A WHO főigazgatójának szerdai bejelentésével párhuzamosan világszerte folynak az intézkedések a vírus terjedésének megállítására.

Több európai – közöttük a Lufthansa és a British Airways – valamint ázsiai légitársaság jelentette be, hogy felfüggeszti kínai járatait. Az IKEA svéd bútoráruházlánc szerdán közölte, hogy újabb rendelkezésig január 29-én 30 kínai üzletének felét bezárja.

A válságnak várhatóan súlyos hatása lesz a világgazdaságra, tekintettel a légiközlekedésben a járatleállítások miatt bekövetkezett fennakadásokra, a kínai ipari termelésre, a kereskedelemre és az idegenforgalomra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kiemelt kép: Gerd Altmann/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved