Kutyatartó kisokos: így lehet szép a kutyánk szőre


Tigirl (15éves) - 9 hónapja

Egy kutyatartó életében bizony mindig kardinális kérdés a kutyaszőr, legalább olyan szinten, hogy “basszus, már megint tiszta szőr lett tőle a ruhám”. Tekintettel a télre, most egy átfogó, kifejezetten a hidegben szükséges műveletekkel kibővített útmutatóval szeretnénk szolgálni.

Alapvető kérdés, hogy milyen szőrtípusba tartozik kedvencünk, hiszen ennek függvényében kell gondozni azt.

Négy különböző hossz lehetséges a kutyáknál: rövid (1-2 cm), sima (2-4 cm), félhosszú (5 cm) és hosszú szőrű (6 cm felett). A macskáknál és a nyulaknál szintén megvannak ezek a fokozatok, így rájuk is hasonló szabályok vonatkoznak.

A kutyák szőrének tapintása és felépítése sem mindegy: lehet drótos (mint pl. a drótszőrű vizsla vagy tacskó, az Airdale-, és Welsh terrier, stb.), szálkás (mint pl. a schnauzer, skót terrier, west highland white terrier, stb.) nemezes (mint a puli vagy a komondor), zászlós (mint pl. Golden retriever, spánielek, szetterek, stb.), kettős (mint az északi fajták, pl. Samoyed, alaszkai malamut, vagy a Chow-chow és a spitzek) vagy egyenes szőrű. 

A rövid és sima szőrűeket (cicát és nyuszit is) elég csak heti 1-2 alkalommal átkefélni, ezt azonban nem kéne elbliccelni, mert ugyan a hatalmas szőrgubancoktól nem kell félni, a kutyus bőrének mégis jót tesz, és meg is gyorsítja a vedlési folyamatot, aminek gyümölcseként kevésbé fogja összeszőrözni a ruhánkat és a kanapét. A rövidszőrűekhez érdemes kézre húzható gumikefét és sűrű fogazatú aljszőrkiszedőt venni, míg a sima szőrhöz a fémfogú kefe ajánlott.

Félhosszú és hosszú szőr esetében már gyakoribbá kell tennünk a fésülést, 1-2 naponta érdemes először ritka fém fésűvel, majd sűrűbb kefével átfésülni a kutyus, cicus vagy nyuszkó bundáját. Ezzel megakadályozzuk a csomósodást, illetve a kórokozók elszaporodását, a bőr befüledését és kisebesedését is.

Drótos és szálkás szőrű kedvenceink ápolására szintén 1-2 naponta kell ráfordítani időt, emellett 1-2 havonta érdemes kozmetikushoz vinni, hogy letrimmelje (egy különleges eszközzel eltávolítsa) az aljszőrt. Ezt viszont csak akkor lehet, ha a kutyus szőre már megérett a műveletre, ami fajtától függően kb. 6-7 hónapos korára következik be.

Nemezes szőrzetű kutya ápolását ajánlott inkább kozmetikusra hagyni, a zsinóros vagy szalagos bundát nem lehet akárhogyan fésülni vagy vágni.

A zászlós, kettős és egyenes szőrűeket ellenben akár mi is ápolhatjuk, például egy lekerekített végű ollóval levághatjuk a mancson túlnövő szálakat, illetve óvatosan kivághatjuk az ujjak közül a kilógó szőrt (a téli időszakban egyébként is külön figyelmet kell fordítanunk a mancsokra). A fülekből is kiszedhetjük a szőrt, de erre elég havonta sort keríteni: egy kis hintőport szórjunk a szőrre, így az egyszerűen kitrörölhető onnan. Ezután csöppentsünk egy kis fültisztító készítményt a fülkagylóba, dörzsöljük be, majd töröljük ki. Ezt is óvatosan kell csinálni, ne nyúljunk a kutyus belső fülébe! 

A pofa és a fenék környékét hosszú séták után töröljük át, sőt, még kicsit vághatunk is az ottani szőrből, illetve a hónalj szokott még kritikus lenni a csomósodást, toklászt és kórokozókat illetően, így akár onnan is vághatunk egy keveset. Ha már nagyon profik vagyunk, és már nyírni is tudunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy nem minden fajta kutya nyírható, és általánosan babakutyust sem szabad nyírni, mert még nem elég erősek a szőrhagymái, és nem biztos, hogy jót teszünk vele a leendő bundájának. Minden esetben fontos, hogy mielőtt belevágnánk életünk első kutyakozmetikázásába, egyeztessünk egy szakemberrel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved