Letölthető az ÉletMentő mobilalkalmazás


Tomi (14éves) - 2 éve

Az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Alapítvány tavaly áprilisban jelentette be, hogy a gyors és praktikus segélykérés egy új módját fogják elérhetővé tenni Magyarországon.

Az ÉletMentő applikáció, megjelenését egy őszi napra ígérték, azonban ezt – vélhetően a fejlesztési munkálatok miatt – el kellett halasztani.

Szerdán azonban eljött egy várva-várt pillanat: az app felkerült a két legnagyobb alkalmazásboltba, így már használható.

Lényege, hogy bár ez is egy közönséges hívást létesít a segélyhívó központtal – ha az appot használjuk, akkor a mentésirányító a háttérben egy digitális csomagot is kap, amelyben benne vannak az előre betáplált adataink, a telefonunk töltöttségi szintje, illetve a tartózkodási helyünk koordinátái is.

Ha le szeretnénk tölteni, akkor azt Android és iOS rendszerű mobilokra tehetjük meg, ingyenesen. A regisztráció amúgy roppant egyszerű, mert csak a teljes nevünkre, telefonszámunkra és opcionálisan e-mail címünkre van szükség. Ha ezeket megadtuk, máris elérhetővé válnak a mobilapp fő funkciói, melyeket a képernyő alján megtalálható gombokkal érhetünk el. 

Van benne egy kisebb, képekkel illusztrált kézikönyv, amely egy esetleges elsősegélynyújtáskor hasznos segítség lehet, elérhetünk egy tudástárat, megnézhetjük, hol van a legközelebbi gyógyszertár, kórház, vagy defibrillátor. A „Profil” gomb megnyomásával megadhatjuk a TAJ-számunkat, születési évünket, esetleges tartós betegségünket/rendellenességünket (pl. cukorbetegség), hozzátartozóink adatait és persze lakcímünket.

Az applikáció az ikonokkal való kommunikálást is biztosítja, ha olyan helyzetben vagyunk, hogy nincs lehetőségünk vagy -állapotunk miatt- erőnk beszélni.

Összességében én azt gondolom, hogy ez a lehetőség rövid időn belül kinövi magát és ha minden jól megy meglehetősen népszerű lesz, hiszen minél többen használják, annál nagyobb esély lesz a vészhelyzetek súlyos következményeinek csökkentésére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved