Megkezdődött a Szőke Tisza roncsainak partra emelése


kidsnews (127éves) - 2 éve

Megkezdődött a legnagyobb Magyarországon épült lapátkerekes gőzös, a Szőke Tisza kiemelése, amely 2012-ben süllyedt el Szeged mellett.

A kiemelést több hónapos előkészítés előzte meg, amelyet követően tavaly októberben hozták a felszínre a roncsot.

Ezután a rozsdás hajótest köré vízforgató rendszert telepítettek, hogy a télen kialakuló jégréteg ne okozhasson további károkat benne. A parton földből rámpát építettek, a csigákkal és csaknem két kilométeres kötélzettel folyó kiemeléshez pedig bekötési pontokat alakítottak ki a hajótestben és a szárazföldön.

kép: MTI/Újvári Sándor

A 300 tonnásra becsült, erősen megrongálódott hajó egyenletes alátámasztása érdekében 15 felfújható ballont gyártattak. Ezek tíz méter hosszú és másfél méter átmérőjűek, egyenként akár 80 tonna teherbírásúak, és a test alatt gördülve segítik a kiemelést. A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amelyet kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hozott létre Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója és Portás Csaba hajózási szakember.     

Az 1950-ben Felszabadulás nevet kapó hajót, 1957-58-ban újították föl és építették át sétahajóvá. Kép: fortepan.hu/Lukács Zsolt

A Szőke Tisza a Ganz-hajógyár újpesti üzemében készült el 1917-ben, a több mint 77 méteres, kétkéményes gőzös akkor a IV. Károly nevet kapta. A hajó a monarchia felbomlása után a Sas, majd 1930-ban a Szent Imre nevet kapta. A gőzös a második világháború alatt Ausztriába került, és csak 1947-ben érkezett vissza Magyarországra. Az 1950-ben Felszabadulás nevet kapó hajót, 1957-58-ban újították föl és építették át sétahajóvá. 1976-ban kivonták a forgalomból, majd állóhajóként üzemelt a fővárosban.

Két évvel később került Szegedre, ahol az 1980-as években étteremként, majd diszkóhajóként működött. A leromlott állapotú hajót 2000-ben vontatták a Tápéi-öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, Wikipédia

kiemelt kép: Újvári Sándor

 

2017 Kidsnews | All rights reserved