Mégsem gátolja az elalvást a kijelzők kék fénye?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Meglepő eredménnyel zárolt egy friss kutatás, amelyet a Manchesteri Egyetem szakemberei publikáltak még december közepén a Current Biology nevű brit folyóiratban.

A tanulmány szerint nagyon úgy két ki, hogy a kék fény -amelyet gyakorlatilag már az összes okostelefon és valamirevaló monitor is kiszűr-valójában nem is ártalmas, és senkit sem gátolna meg abban, hogy békésen nyugovóra térjen.

A kutatók az egereken végzett kísérletek során konkrétan arra jutottak, hogy a mesterségesen sárgásított fénnyel operáló modern eszközök, a napfény illúzióját keltve azt üzenik a felhasználó agyának, hogy éppen nappal van, így az nem igazán készül fel a pihenésre.

Bárhogy is van, a legjobb lenne kiűzni a technikát a hálószobákból.

Megjegyezték továbbá, hogy a korábban főbűnösnek kikiáltott kék árnyalatok éppen az ellenkező hatást váltanák ki, vagyis fényükkel a szürkületet idéznék, persze ha megjelenhetnének. Mindezek alapján lehet, hogy kifizetődőbb lenne este a hideg fények tiltását kikapcsolni, vagy ha lehetséges teljesen mellőzni az elektronikus eszközöket a lefekvés előtt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

manchester.ac.uk

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved