Mindenki hisz valamiben


kidsnews (127éves) - 2 éve

A hit az egyik olyan tulajdonság, ami ismereteink szerint kizárólag az emberre jellemző a Földön, de a kialakulásának folyamatára és okára a mai napig nem talált kézzel fogható, egységesen értelmezhető bizonyítékokat a tudomány.

Alapvetően két megközelítés létezik a témával kapcsolatban. A teológiai megközelítés szerint az emberiség a vallást a természetfeletti világból, vagyis valamiféle isteni kinyilatkoztatás útján kapta. Az ateisták ezzel szemben azt mondják, hogy nem egy vagy több felsőbb rendű lény hozta létre az életet vagy teremtették magát embert, hanem az ember volt az, aki életre hívta saját isteneit.

Azt tudjuk, hogy elődeink hitét kezdetben a növény- és állatvilággal, a tárgyakkal, a halottakkal és a szellemekkel való kapcsolat határozta meg.

Ezután, a társadalmi és technológiai fejlődéssel, a nagyobb közösségek létrejöttével a vallásos nézetek is magasabb egységekbe álltak össze. A legelterjedtebbek azok a vallások lettek, amelyek ki tudták nőni a helyhez, nyelvhez és nemzethez való kötöttséget, és a tömegek számára is képesek voltak egyetemes választ adni.

De miért van szükségünk arra, hogy higgyünk valamiben? A tudás hiányát leplezzük, a tehetetlenségünket magyarázzuk, vagy a félelmeinket próbáljuk legyőzni?

Akárhogy is van, ma már mindenki hisz valamiben, még az is aki azt mondja, hogy ő bizony semmiben se hisz. Biztos vagyok benne, hogy a nullához közelít azoknak a száma, akik még soha nem mormoltak el egy rögtönzött imát, amikor a tanár előrukkolt egy “ahol kinyílik a napló” típusú mondattal, és valószínűleg azokkal sem telne meg egy stadion, akik nem gondolkodtak még azon, hogy vajon mi a tervük vele az égieknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu, termeszetvilaga.hu

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved