Nem egyszerű manapság ismerkedni, de vannak tuti praktikák


Kermit (17éves) - 2 éve

Hamarosan itt a Valentin-nap, így nem csoda, hogy a buszmegálló melletti virágárus standjáról már ömlenek a szívecskék a várakozókra. Februárban tényleg kötelező randizni? Nem lesz egyszerű, hiszen a legtöbb  tizenévest már a randira hívás gondolatától is kiveri a víz, nemhogy olyan lazasággal ugorja meg a valóságban is, mint ahogy ezt az álmaiban elképzeli.

Pedig a vonzalom és a találkák megbeszélése hozzátartozik az emberi léthez, hiszen a szerelem megélése természetes igénye mindegyikünknek.  

Azért, hogy egy kicsit oldjuk a gátlásokat most is Kibédi Varga Katalin etikett szakértőnk segítségét kértük.

Hogyan hívhatjuk el randevúra szívünk választottját? Úgy értem, hogyan lehet normálisan odamenni valakihez, és kifejezni, hogy szeretnék vele megismerkedni?

“Tegyünk különbséget a helyszínek között!”

Az iskolában a legjobb megoldás, ha találsz egy közös ismerőst, aki bemutathat titeket egymásnak. Szórakozó helyen egyszerűbb a helyzet, az oldott hangulat, a hely jellege megkönnyíti az ismerkedést, hiszen itt senki sem furcsállja az ilyen jellegű közeledést. Ha közlekedési eszközön szeretnél ismerkedni, az egyetlen megoldás a teljes őszinteség. Kedvesen, mosolyogva menj oda a lányhoz/fiúhoz, mondd meg, hogy nem szeretnél tolakodni, de szimpatikusnak találod, és sajnálnád, ha többet nem láthatnád.

NE kérd el a számát, te mutatkozz be, add meg az elérhetőségedet azzal, hogy várod a jelentkezést, ha ő is úgy gondolja.

Sok helyen lehet olvasni, hogy figyelni kell a non-verbális jeleket. De pontosan milyen testbeszéd az, amiből pozitív tanulságot vonhatok le? Milyen jeleket adjak én, ha pozitív vagy negatív választ szeretnék adni?

Mindannyian különbözőek vagyunk, de vannak gesztusok, non-verbális jelek, amelyek segítségével egyértelműen pozitív jelzéseket küldhetünk a másik személy felé:

  • teljes testtel (vállak, csípő) a másik felé fordulunk,
  • következetesen tartjuk a szemkontaktust,
  • mosolygunk,
  • felsőtestünkkel a másik irányába hajolunk, közeledünk ,
  • könnyedén megérintjük a másik karját, hátát,
  • üdvözléskor kicsit hosszabban öleljük (3mp).

Negatív jelzések:

  • zárt testtartás (karok keresztbe fonva a mellkason),
  • lábfejek kifelé mutatnak (már nagyon mehetnékünk van),
  • kerüljük a szemkontaktust,
  • udvariasan kitérünk az érintés elöl.

Hogyan lehet a barátzónából kilépni, vagyis hogyan lehet valakit elhívni randizni, ha már egy ideje ismerjük egymást és haverok vagyunk?

Mielőtt erre a lépésre szánnád el magad, tudd, hogy az esetek többségében nehéz visszatérni a barátsághoz, miután az egyik fél kezdeményezett. Ez persze nem jelenti azt, hogy vissza kell fogni magad, kockázatot kell vállalni annak érdekében, hogy a barátságotokból több legyen. Ha eldöntötted, hogy egy következő szintre szeretnéd vinni a kapcsolatot, akkor találj egy alkalmat a beszélgetésre amikor kettesben vagytok.

A legfontosabb, hogy legyél őszinte: ,,Nagyon élvezem a barátságunkat, és szeretnélek jobban megismerni, lenne kedved egy mozihoz/sétához?”

Illik online/ telefonon randit kérni, és ha igen hogyan?

Ismerd meg először kicsit azt a személyt, akit el szeretnél hívni randira, mielőtt cselekszel. 3-4 nappal a tervezett vacsora, mozi előtt kérdezd meg, hogy ráér-e, így ha lesz kedve a programhoz, biztosan szabaddá teszi magát. Válaszd ki a megfelelő pillanatot! Ne akkor hozakodj elő a meghívással, amikor éppen órára siet, vagy barátokkal van körülvéve. Személyesen hívd meg, és ne küldöncökkel üzengess. Ha nem egy suliba jártok, hívd fel, jobb megoldás mint a csett.

Legyél pozitív! Ha úgy fogalmazod meg a kérdést, hogy „Ugye, nincs kedved eljönni velem moziba péntek este?”, akkor bár lehet, hogy lenne kedve, a kérdés már önmagában elbizonytalanítja. 

Köszönjük szépen a tanácsokat, következő cikkünkben az udvarias elutasításról beszélgetünk Katalinnal. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved