Nem olyan buták a tengeri madarak, mint gondoltuk


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent egy tanulmány, amelyben az Oxfordi Egyetem és a Dél-izlandi Természetkutató Központ szakemberei bemutatják, hogy az északi lundák miként vakarják a testüket különböző gallyakkal. Ez az első alkalom egyébként amikor a tengeri madarak eszközhasználata vonatkozásában mutatnak be bizonyítékot tudósok.

Az elmúlt évtizedekben a kutatók számos példát találtak arra, hogy fákon élő madarak eszközöket használnak. A varjak konkrétan olyan innovatív problémamegoldók, hogy többek szerint a főemlősökével vetekszik az intelligenciájuk, de megfigyeltek már papagájokat is amint kövekkel törtek fel kagylókat.

A tengeri madarak eszközhasználatát azonban még soha senki sem tapasztalta.

Konkrétan egész eddig azt gondolta róluk mindenki, hogy nincs is meg a képességük az ilyen bonyolult feladatok végrehajtásához, mivel több fajuknak meglehetősen kicsi az agytérfogata.

Nemrégiben azonban egy kutatócsoport tagja igencsak meglepődött, amikor meglátta, hogy egy butának hitt északi lunda megragad egy gallyat, majd azzal kezdi el vakarni a hátát.

Az eset már közel négy éve történt, de a megfigyelőnél éppen nem volt kamera, és mivel igen sokat vártak a bejelentéssel gyanús, hogy nem nagyon hitte el senki a tapasztaltakat. Szerencsére azóta már sikerült (ha kicsit homályosan is) lencsevégre kapni egy bottal vakaródzó egyedet, így megszületett az első bizonyíték egy tengeri madár eszközhasználatára.

A felvételeken totyogó lunda az izlandi Grimsey-szigeten él, ahol a madarak szenvednek a tollazatukban élő parazitáktól. A múlt évben ráadásul igen súlyos volt a terület kullancsfertőzöttsége, így feltehető, hogy a szárnyasok az éles gallyak használatával tudták a leghatásosabban eltávolítani magukról a rovarokat.

övesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

MTI

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved