USA-Irán konfliktus: a közel-keleti helyzet fokozódik


kidsnews (127éves) - 2 éve

Sokak szerint minimum egy regionális háborúhoz fog vezetni az Egyesült Államok és Irán konfliktusa, illetve az iráni atomprogram újraindítása, míg más szakértők azzal érvelnek, hogy a szövetségesek nélküli Iránnak a történtek ellenére sem érdeke egy ilyen kirobbantása.

A nemzetközi konfliktus ismételt kiéleződéséhez az vezetett, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással likvidálta az Irakban tartózkodó Kászim Szulejmánit, az iráni Köztársasági Gárda elit egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

A harmadik országban végrehajtott katonai akciót feltehetően az váltotta ki, hogy Irán átlépett egy képzeletbeli vörös vonalat, amikor megtámadták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Persze nem ez volt az első hasonló akció az USA érdekeltségei ellen. Az elmúlt időszakban, például a szaúdi olajlétesítmények vagy a Hormuzi szorosban közlekedő hajók elleni támadással Irán több olyan katonai műveletet is végrehajtott, amelyek közvetlenül veszélyeztetik/veszélyeztették az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát.

Irán évtizedek óta fenyegetőzik a Hormuzi szoros, azaz a Perzsa-öböl bejáratának lezárásával / kép: Google

Irán első reakciója tábornoka elvesztésére az volt, hogy bejelentették a 2015-ös atomalkuból való kilépést.

A hadüzenetként értékelt, precíziós támadás után feltehetően ismét atomfegyverek fejlesztésébe kezdenek, de a siker szerencsére egyáltalán nem garantált. A közel-keleti ország hadiipara és hadereje jelenleg ugyanis a ’80-as, ’90-es évek színvonalát képviseli, így egy ilyen volumenű, ekkora technológiai tudást és anyagi fedezetet igénylő projekt sok sok évig elhúzódhat.

Eközben persze mindezt árgus szemekkel figyeli az Egyesült Államok elnöke, aki a világ egyik legfelkészültebb és legjobban ellátott hadserege felett rendelkezik. Irán gazdasági kapcsolatai sem kifejezetten erősek. Oroszországgal tavaly mindössze 2,5 milliárd dollárnyi, Kínával pedig 15-20 milliárd dollárnyi üzletet kötöttek, ami még annál is kevesebb ami a szankciókat erőltető Egyesült Államokkal valósult meg. Mindezek alapján azok a feltevések, hogy Oroszország vagy Kína beavatkozásával globális konfliktussá eszkalálódjon egy esetleges iráni háború teljesen légből kapottnak tűnnek, de valószínű, hogy a terroristák aktivitása fokozódik majd a nyugati világban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, portfolio.hu

kiemelt kép: Wikipedia (2018)

2017 Kidsnews | All rights reserved