Zero waste: Így tudsz hulladék- és vegyszermentesen mosni


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Egyre nagyobb teret hódít a zero waste, egyre többen vágnak bele. Végül is ki nem bírná ki, ha néha nemet mondana egy nejlonzacskóra, vagy éppen a nem agyoncsomagolt gyümölcsöt választaná? Ez mind szép és jó, de sokan itt leragadnak és nem hajlandók tovább menni pedig lehetne. Például mosni hulladék és vegyszer mentesen. Sokan legyintenek „Ugyan már, azt nem lehet! Biztos piszkos marad a ruha, nem lehet kiszedni a foltokat…” Az ilyen hitetlen olvasóknak üzenem: lehetséges!

A hulladék és vegyszermentes mosásban nem is az alternatívák keresése és alkalmazása a legnehezebb, hanem a hozzászokás ahhoz, hogy eltűnik az otthonodból a „tisztaság illat”. Nem érzed többé a frissen mosott ruhán a kedvenc öblítőd illatát, nem fogja a mosás után az egész lakást elárasztani a vegyszeres anyagokkal elárasztott ruha illata. Azonban a környezetedért megéri ennyit bevállalni.

Mosópor/gél helyett használhatsz mosódiót, vagy akár vegyszerek nélkül is készíthetsz mosóport házilag mindössze 3 alapanyagból. 

Először is keress egy zárható edényt mondjuk egy tiszta befőttesüveg) amiben tárolni fogod a mosóport, majd egy tálat, amely segítségével mérheted a hozzávalók arányát. 

Tégy az edényedbe 1 tál mosószódát, majd 1 tál lereszelt mosószappant, megint egy tál mosószódát. Ha szeretnél a ruháidnak jó illatot biztosítani, akkor tehetsz bele valamilyen illóolajat. Ezután zárd be az edényt, rázd össze és kész is vagy!

Ha viszont a mosódiót választanád, amit évszázadok óta használnak tisztításra Dél-Ázsiában akkor érdemes vásárláskor olyat hazavinni, amely fenntartható gazdaságból származik.

A mosódiónak csak a szállítása miatt van ökolábnyoma, azonban teljesen lebomlik. Használatának a trükkje, hogy érdemes mosás előtt beáztatni a diókat, amelyekből 3-4 darab kb 4 mosásra elegendő. Hátránya azonban, hogy hajlamos szürkíteni a fehér ruhákat, így érdemes csak színes ruhákra használni. 

A fehér ruhák, anyagok tisztításához érdemes inkább mosószódát, vagy szódabikarbónát használni. Egy mosáshoz kb. egy kispohárnyi vagy 0,5 dl kell belőlük. Ezek a „mosóporok” teljesen ártalmatlanok a környezetre, sokoldalúan használhatók és kitűnően fehérítenek. Ha nagyon koszos a ruha érdemes áztatást is kapcsolni a gépen, hadd örüljön a gyártó is, amiért használjuk is azt a rakat funkciót a mosógépen.

Öblítő nélkül is lehet mosni, ám ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a ruháid frissek és illatosak legyenek, de mégsem terhelnéd a környezeted vegyszerekkel, akkor öblítőt is készíthetsz otthon. Nem kell hozzá más mint 1,45 liter víz, 0,5 dl ecet és 10 csepp mosóparfüm. A mosóparfümöt egyéb tisztítószereinkhez is hozzáadhatjuk, ha szeretnénk egy kis illatot adni a takarításhoz. 

Fehérítő helyett használj nátrium-perkarbonátot, azaz folttisztító sót, amely mosószóda és aktív oxigén keveréke. Folttisztításra is alkalmas és a ruhák színét, anyagát sem roncsolja, 30-40 °C fokon a leghatékonyabb. 

A fehérítés mellett a folttisztítósó a foltok kezelésére is alkalmas, amely áztatással fejti ki igazán tökéletes funkcióját. A felszabaduló oxigén fellazítja a textilszálak között a szennyeződést. Ha pedig nagyon makacs a folt és nem segít, akkor készíts belőle oldatot és spricceld a foltra külön is. Nagyon szennyezett ruha esetén a folttisztítósó mellett mehet a dobba a mosódió is a mosószóda mellé előmosáshoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved