47 év és 1 hónap – Az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak


kidsnews (127éves) - 2 éve

A brit EU-tagság helyi idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt meg, így az Egyesült Királyság egészen pontosan 47 évet és egy hónapot töltött el az Európai Közösség, illetve annak utódja, az Európai Unió tagországaként.

A britek 1973. január 1-én léptek be az akkori EK-ba, Dániával és Írországgal együtt.

Theresa May akkori brit miniszterelnök 2017. március 29-én indította el hazáját az Európai Unió kijárata felé, aktiválva a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a kilépési folyamatot szabályozza. A cikkely maga is jogi újdonság volt az EU történetében, hiszen korábban nem létezett külön szabályozási mechanizmus kilépések esetére.

Az 50. cikkely értelmében a távozni kívánó tagország uniós tagsága a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel, vagy ennél korábbi kilépési időpontot rögzítő megállapodás esetén a megállapodás hatályba lépésével megszűnik.

Az Egyesült Királyság ennek alapján eredetileg tavaly március 29-én lépett volna ki az EU-ból, de a Brexit-folyamatot kísérő heves belpolitikai viták miatt Theresa May, majd hivatali utódja, Boris Johnson jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök is halasztásokat kért, amelyeket az EU rendre jóváhagyott.

A legutóbbi halasztási döntés jelölte ki a Brexit január 31-i határnapját.

A brit kormány hangsúlyozottan visszafogott rendezvényekkel készült a Brexitre, Johnson azon meghirdetett céljával összhangban, hogy a Brexit-folyamat lezárulása után a bennmaradást és a kilépést pártoló táborok ellentétei által feltépett társadalmi sebek gyógyításának időszaka következzék. Johnson esti beszédével egy időben egy visszaszámláló órát vetítettek a kormányfői hivatalnak otthont nyújtó Downing Street falaira, és a környező kormányzati negyed, a Whitehall más épületeit is fényjátékokkal világították meg. A londoni parlament épületegyüttese előtti tér, a Parliament Square összes zászlótartó oszlopára felvonták a Union Jacket, vagyis a brit lobogót.

Tegnap egy 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba került “Peace, prosperity and friendship with all nations” – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.
    
Éjfélkor kezdetét vette az alapesetben 11 hónapos átmeneti időszak, amelynek elsődleges célja, hogy London és az EU átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást köthessen. Az Egyesült Királyság megszünteti képviseletét az EU intézményeiben, és többé nem vesz részt az EU vezetőinek ülésein. Tehát ebben a 11 hónapban be fogja tartani az EU szabályait, miközben már nem lesz beleszólása az EU politikai döntéseibe.

Ennek ellenére az átmeneti időszak lejártáig jórészt érvényben marad a jelenlegi szabályrendszer, vagyis az idei év végéig semmiféle érdemi változás nem lesz érzékelhető olyan területeken, mint az EU-s polgárok szabad utazása, a bevándorlási szabályok, a légiközlekedés vagy a kereskedelem.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, CNN

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved