Csökken a tanulók óraszáma – Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A miniszter szerint: a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, miközben erősíti a nemzeti identitást. 

A tárca vezetője célként jelölte meg, hogy a hagyományos, európai értékeket és modern oktatást ötvöző magyar oktatás, és a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.

A természettudományos tárgyak esetében “sience-típusú” tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék, és az idegennyelv-oktatásban is az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet – ismertette. Hangsúlyozta, hogy meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét. 

Kiderült az is, hogy csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően ezt évfolyamonként határozzák meg.

Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező, és ebben már benne van a heti öt testnevelés is. A 11-12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön még négy kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként négy illetve öt óra plusz. 

Meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét / képünk illusztráció.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint nem szűnnek meg tantárgyak, így a médiaismeret, mint kötelezően választható tárgy is megmarad. A 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely gyakorlatorientált információkat kíván közvetíteni, így például megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput. A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak.

Lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat, és tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak.  A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kiemelt kép: Bruzák Noémi

2017 Kidsnews | All rights reserved