Egy amerikai lap szerint kémkedhet a Huawei, a kínai cég tagadja a vádakat


kidsnews (127éves) - 2 éve

A Huawei távközlésiberendezés-gyártó óriáscég, több mint egy évtizede titokban képes hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokon a mobiltávközlési hálózatokon szerte a világon, amelyekhez ő szállítja a berendezéseket – írta meg amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal kedden éjjel. A kínai cég ezt követően azonban leszögezte: soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni a telekommunikációs hálózatokhoz.

A The Wall Street Journal információi szerint a Huawei olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén képes a mobilszolgáltatók tudta nélkül rákapcsolódni a hálózatra és megszerezni az azon továbbított adatokat, persze csak akkor, ha a berendezéseket ők szállították le a cégeknek.

A lapnak nyilatkozó tisztségviselők szerint először 2009-ben a Huawei által szállított kezdeti 4G hálózatokon lehetett észrevenni az erre utaló jeleket.

Maga a gondolat egyébként nem ördögtől való, hiszen minden távközlésiberendezés-gyártónak, amely technikai eszközöket ad el, illetve hálózatot épít mobiltávközlési szolgáltatóknak bele kell építenie a hálózatba egy olyan végpontot, vagyis egy “hátsó kaput”, amelyet a helyi hatóságok használhatnak az adatok kinyerésére, persze csak a törvényeknek megfelelően. Ezekről az adatkérésekről természetesen a szolgáltatók is tudnak, így önhatalmúlag elvileg senki sem férhet hozzá a rendszerhez.

képünk illusztráció/pixabay.com

A The Wall Street Journal idézte Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót is, aki úgy fogalmazott: “bizonyítékaink vannak arra, hogy a Huawei képes titokban hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokban a mobiltávközlési hálózatokban szerte a világon, amelyeknek a berendezéseit ő szállítja a távközlési szolgáltatóknak”. 

Az amerikai hírszerzés ennek ellenére 2019-ig szigorúan titkosan kezelte a kínai cég vonatkozásában keletkezett információkat, majd néhány hónappal ezelőtt Washington azért mégis megosztott néhány részletet a szövetségeseivel, köztük az Egyesült Királysággal és Németországgal. Az amerikai lap hangsúlyozta: az Egyesült Államok régóta azt hangoztatja, hogy a Huaweit a kínai kormányzat rákényszerítheti arra, hogy kémkedjen a külföldön működő mobilhálózatokon, vagy akár meg is szakítsa e hálózatok működését.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált a The Wall Street Journal cikkére, amelyben leszögezték: a Huawei soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni a telekommunikációs hálózatokhoz “titokban”, erre nincs is megfelelő képessége.

Mint írták: a kiberbiztonság és a felhasználói adatvédelem kiemelt fontosságúak a Huawei számára.

“Amint azt az Edward Snowden-féle szivárogtatások is alátámasztották, az Egyesült Államok az, amely titokban évek óta világszerte hozzáfér telekommunikációs hálózatokhoz, továbbá kémkedik más országok után. A Washington Post szintén most publikált cikke – miszerint a CIA egy titkosítással foglalkozó vállalaton keresztül évtizedekig figyelt meg más országokat – szintén alátámasztja ezt” – hangsúlyozta állásfoglalásában a vállalat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

képeink illusztrációk/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved