Először találtak új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia segítségével


kidsnews (127éves) - 2 éve

Először találtak egy új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia segítségével amerikai tudósok. Szakértők jelentős áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszerrezisztencia elleni küzdelemben – számolt be róla a BBC News.

A kutatók egy algoritmust használtak több mint százmillió kémiai vegyület alig néhány napot igénybe vevő elemzésére.

Az újonnan felfedezett antibiotikum 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani, ami azért is örvendetes mert az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma Nagy-Britanniában 2017 és 2018 között 9 százalékkal nőtt, és megközelítette a 61 ezer esetet – emlékeztetett a brit hírportál.

Az antibiotikumok helytelen alkalmazása miatt a testben élő káros baktériumok idővel ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és ennek következtében, amikor tényleg szükség van a szerre, már nem hatékony a fertőzésekkel szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget az egyik legnagyobb fenyegetésnek tekinti a globális egészségügyi biztonságra és fejlődésre.

képünk illusztráció

Az új antibiotikum felfedezését egy olyan algoritmussal érték el, amelyet az emberi agy felépítése inspirált. A kutatók az úgynevezett mély tanulás (deep learning) módszerét alkalmazták: megtanították az algoritmust, hogy 2500 gyógyszert és más vegyületet elemezzen azért, hogy megtalálja az E. coli elleni leghatásosabb baktériumölő tulajdonságú antibiotikumot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved