Ezt (ne) csináld a talált tárgyakkal!


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Manapság nem lehet úgy végigpörgetni a nap eseményeit a kék-fehér közösségi média felületén, hogy az ember ne lásson egy megtalált pénztárcára, telefonra, rendszámra, személyire, vagy bankkártyára vonatkozó bejegyzést. Valahogyan beleívódott az emberek fejébe, hogy a talált tárgyakat, okiratokat a Facebookon kell közzétenni, hogy aztán a társadalmi szolidaritás jegyében tömegek keressék újbóli megosztásokkal a jogos tulajdonost.

Az adatvédelemre és a józan logikára is fittyet hányó felhasználók ezzel a módszerrel tízezrekhez képesek eljuttatni a személyes adatainkat, fényképünket vagy akár az internetes fizetéshez tökéletesen elegendő bankkártya adatokat.

Az ilyen “Nem hiányzik valakinek?” kezdetű bejegyzések ráadásul, azért veszélyesek mert a tulajdonos hozzájárulása nélkül nem tehetjük közzé  az adatait.

Magyarországon a talált tárgyakkal való teendőket egyébként már réges-régen jogszabályba foglalták. Ezek alapján a talált dolgot a megtalálásától számított 8 napon belül át kell adnunk a tulajdonosának, vagy az átvételre jogosult személynek. Ha a tulajdonos általunk nem ismert, akkor a helyi jegyző feladata lesz a felkutatása, így hozzá kell elvinni.

Fontos megemlíteni, hogy a bankkártyák tulajdonosa a kibocsátó bank, a személyes iratoké pedig a magyar állam, így nem kell azzal foglalatoskodnunk, hogy egy nagyvárosban megpróbáljunk megtalálni valakit, mondjuk a neve alapján. A talált plasztikkártyát vagy iratot egyszerűen csak le kell adni valamelyik bankfiókban vagy okmányirodában.

Mindezektől csak akkor lehet eltérni, ha az értékeket tömegközlekedési eszközön vagy olyan helyen találtuk, amely a közönség számára nyitva áll. Ebben az esetben a vállalat alkalmazottját, vagy a helyiség biztonsági személyzetét terheli a talált tárggyal kapcsolatos ügyintézés, így nekünk csak pár perces kitérőt jelent a napi jócselekedet.

Minél hamarabb cselekszünk, annál jobbat teszünk a tulajdonosnak, hiszen jelentős utánajárást és idegeskedést spórolhatunk meg neki.

Készült a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved