Február 10.- Megkezdődött a budai Váralagút építése


kidsnews (127éves) - 2 éve

1853-ban ezen a napon kezdték meg a budai Váralagút kivitelezését. Szükségességét Széchenyi István vetette fel, mivel a Lánchíd forgalmát meglehetősen furcsa és kényelmetlen lett volna a Váron keresztül eljuttatni a budai hídfőhöz.

Akkoriban egy ilyen megépítése igazi mérnöki bravúrnak számított, így nem csoda, hogy már az építkezés előtt nem csak itthon, de külföldön is tudósítottak a Váralagútról az újságok. 

A városi polgárok ennek ellenére sokáig úgy vélték, hogy a két oldalról indult fúrásban részt vevő bányászok eltévednek majd a hegy gyomrában ők mégis egészen pontosan ott és akkor találkoztak, ahogy azt eltervezték. Az alagútépítő társaság munkásai az utolsó sziklákat, vagyis a két vájat között lévő vékony falat 1853. október 25-én törték át.

A Lánchíd forgalmát meglehetősen furcsa és kényelmetlen lett volna a Váron keresztül eljuttatni a budai hídfőhöz. / kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.052

Az alagút végül 9,5 méter széles és 349,66 méter hosszú lett. Középen csupán 7,83 méteres magasság, de az a fény beszűrődésének érdekében a bejáratoknál 10,6 méterre nő. Egészen pontosan 6,1 métert lejt a Duna felé, hogy a bekerülő víz a Duna felé kifolyhasson.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

kiemelt kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.125. A felvétel 1890 után készült.

2017 Kidsnews | All rights reserved