Február 12.- Red Hand Day: Ne legyenek többé gyermekkatonák!


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Ma van a Vörös Kéz Napja, az ENSZ által szervezett jeles nap, amelyet minden évben február 12-én tartanak. A Red Hand Day célja felszólítani a világ vezetőit: tartsák be a törvényeket és mellőzzék a gyermekkatonák bevetését a háborús konfliktusokban.

Nekünk európai embereknek szinte elképzelhetetlen, de 2009-ben csak az afrikai Kongóban nagyságrendileg 30 ezer gyermek viselt és használt nap mint nap sorozatlövő fegyvereket.

Manapság sem lehet sokkal jobb a helyzet, az adatok szerint ugyanis 2017-ben 56 nem állami fegyveres csoport és 7 szervezett hadsereg toborzott és használt fel gyermekeket a fegyveres konfliktusokban. A becslések szerint így a 2000-es évek végén legalább 250 ezer fiatalkorú katona harcol szerte a világon.

A gyermekkatonák többsége 15-18 év közötti, néhány háborúban azonban 8-9 éveseket is bevetnek vagy bevetettek. Mindezek mellett nem csak a fiúk vannak kitéve a veszélynek: a gyermekkatonák körülbelül egyharmada ugyanis lány.

Gyermekkatonák Kongóban valamikor 2000 és 2007 között.

A fiatal katonák élete életveszélyben, állandó félelemben, kemény munkával telik, miközben az étkezés és ivóvíz hiánya is sújtja őket. Nem kapnak egészségügyi ellátást, a fegyelmet és az engedelmességet pedig brutális módszerekkel kényszerítik ki tőlük. Sokan közülük embertelen körülmények között halnak meg, mások örök életükre nyomorékká válnak. A “besorozás” után a fiatal katonalányoknak is ugyanazokat a feladatokat kell elvégezniük, mint a fiúknak, miközben gyakran válnak szexuális erőszak áldozatává.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

redhandday.org, unicef.com

képek: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved