Február 15.- Így tört ki 1898-ban a spanyol-amerikai háború


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1898. február 15-én Havanna kikötőjében tisztázatlan körülmények között felrobbant, majd elsüllyedt az amerikai lobogó alatt hajózó USS Maine, ez pedig hamarosan a spanyol-amerikai háború kitöréséhez vezetett.

Spanyolország ebben az időszakban a nemzeti törekvések, és az USA terjeszkedése miatt már elveszette korábbi gyarmatbirodalmának jelentős részét, de a kubaiak függetlenedési kísérletei sorra kudarcot vallottak. 

A spanyol kormány ugyanis az ország tengerentúli tartományának tekintette a területet és szinte erején felül tett azért, hogy megakadályozza Kuba függetlenedését.

1890-es évek végére kiújultak a fegyveres összetűzések a forradalmárok és a kormánykatonák között, a történésekben pedig az amerikai lapok meglátták a példányszám növelésének lehetőségét, és alaposan feltupírozták a híreket. Az Egyesült Államoknak ráadásul fontos gazdasági érdekeltségei voltak Kubában, így nem csoda, hogy egyre növekvő aggodalommal tekintettek a szomszédaikra.

A hajót később kiemelték és a nyílt tengerre vontatták, ahol aztán végleg hullámsírba merült. /upload.wikimedia.org

Az amerikaiak 1898 januárjában Havanna kikötőjébe vezényelték a USS Maine nevű hadihajót, amely feladata a Kubában élő amerikaiak védelme lett volna. A hajó egy hónappal később azonban tisztázatlan körülmények között felrobbant és a 266 áldozatot követelő detonációt a spanyoloknak tulajdonította az amerikai közvélemény, így McKinley elnök április 23-án hadat üzent Spanyolországnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, rubicon.hu

kiemelt kép: upload.wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved