Február 17. – Eretnekség miatt máglyára vetették Giordano Brunót


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

1600-ban, hét év fogság után, ezen a napon küldték máglyára eretnekség miatt Giordano Brunót az olasz dominikánus szerzetest.

Giordano Bruno, aki korábban bölcsészetet, logikát és filozófiát tanult, hitt a lélekvándorlásban és abban, hogy kell lenniük más lakott égitesteknek is az univerzumban.

Azt vallotta, hogy a végtelen világegyetem középpontja nem a Föld, de ez a gondolat nem illett bele a korabeli vallási nézetekbe. A középkorban az egyház ráadásul minden eszközzel védte hatalmát és az inkvizícióval is megpróbálta megőrizni a tekintélyét. Giordano Brunót kinyilatkoztatásai hamar az eretnekség gyanújába keverték, ezért a Szent Törvényszék parancsára 1592-ben Velencében elfogták, majd Rómába vitték.

Bár kihallgatásai során azzal védekezett, hogy nézetei kompatibilisek a kereszténységgel, tanainak teljes visszavonására soha nem volt hajlandó.

Az 52 éves filozófust a hét évig tartó per után bűnösnek találták és Rómában a lángok közé vetették. Sohasem rehabilitálták, de 1899 óta szobor áll a kivégzésének helyén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, wikipedia.org

képek: wikipedia.org, upload.wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved