Február 18. – Sokáig tízezernyi atomfegyver garantálta a békét


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1965-ben ezen a napon hirdette meg az Amerikai Egyesült Államok a kölcsönösen biztosított megsemmisítés stratégiáját, vagyis a MAD-doktrínát. Ennek lényege, hogy egy esetleges atomháború mindkét szembenálló fél teljes megsemmisülésével járna, így mivel nem lenne győztese nem is érdemes belekezdeni.

A MAD mozaikszó az angol Mutual(ly) Assured Destruction kifejezésből származik, de feltehetően nem csak a véletlen műve, hogy egybecseng a szintén angol mad kifejezéssel ami ugye őrültet jelent.

A második világháborúban csak az Egyesült Államoknak sikerült nukleáris fegyvert fejlesztenie, amit Hirosima és Nagaszaki ellen vetettek be, hogy megtörjék a Japán ellenállását és rákényszerítsék a fegyverletételre. A szakértők szerint ettől az időponttól lehet számítani az 1991-ig tartó hidegháború kezdetét. A Szovjetuniónak ezután egyébként még négy évre volt szüksége mire odáig jutott, hogy működőképes atomfegyvere legyen.

A MAD doktrínát Robert McNamara, az Egyesült Államok védelmi minisztere hirdette ki, aki úgy vélekedett: Ha a szembenálló felek közül bármelyik ország végre tudna hajtani egy olyan atomcsapást, ami kiiktathatná a másik fél teljes nukleáris arzenálját az nyilvánvalóan a háború végét jelentené, de ennek a háborúnak csak az egyik fél lenne a vesztese. Ha azonban olyan mennyiségű atomfegyver áll rendelkezésre, amiket már lehetetlen egyszerre kiiktatni, akkor a válaszcsapás olyan pusztító lehet, hogy már az első is értelmét veszti.

Annak ellenére, hogy meglehetősen furcsa kimondani: az emberi természet miatt a világbékét atomfegyverek tízezreinek árnyékában lehet csak tartósabb állapotnak tekinteni, a MAD-doktrína mégis hosszú évtizedekig szavatolta azt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

kiemelt kép: Bikini-atoll kisérleti robbantás/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved