Február 19.- Thomas Edison és a fonográf


kidsnews (127éves) - 2 éve

1878. február 19-én kapta meg Thomas Edison a fonográf, vagyis a világ első hangrögzítőjének szabadalmi védelmét. A szerkezetben a hangot egy tölcsér gyűjtötte össze, majd azt egy membránra juttatta, amely egy tűvel volt összekapcsolva. Utóbbi a rezgéseket egy forgó viaszhengerbe karcolta bele, így örökítve meg a beszédet az útókornak.

A 2000 szabadalmat jegyző Edison egyébként ekkor nem is a hangrögzítés problémáján hanem egy a táviratokat papírszalagra rögzítő berendezésen dolgozott. 

A munka során azonban úgy alakult, hogy valamiért elkezdett kísérletezni telefonbeszélgetések papírszalagra rögzítésével és bár ez az ötlete nem került kidolgozásra, Edison mégis eljutott egy vékony ónfóliával bevont hengerhez. Ez volt az az alkatrész, ami végül az első fonográf prototípusába került beépítésre.

forrás: upload.wikimedia.org

A fonográf természetesen Magyarországra is eljutott, így többek között a népdalgyűjtésben is nagy szerepet kapott. Munkájához használta Bartók Béla és Kodály Zoltán is, de Kossuth egyik ünnepi beszéde is ezzel a berendezéssel került rögzítésre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved