Február 22. – A Bűncselekmények Áldozatainak Napja


kidsnews (127éves) - 2 éve

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, így az Európai Áldozatvédő Fórum kezdeményezésére a napot a Bűncselekmények Áldozatainak Napjává nyilvánították. Magyarországon 1993 óta emlékezünk meg róluk.

A jeles nap fel kívánja hívni a figyelmet az áldozattá válás megelőzésének, az áldozattá váltak megsegítésének, továbbá a társadalmi szolidaritásnak a fontosságára.

A bűncselekmény áldozata olyan személy, aki bizonyíthatóan a jogellenes cselekménnyel összefüggésben szenvedett sérelmet, vagyis testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást vagy anyagi kárt.

Az Országgyűlés 2005-ben alkotta meg a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt, így hazánkban is kialakulhatott az áldozatsegítés állami és civil intézményrendszere. Ennek lényege, hogy a jogi, a szervezeti és a pénzügyi elemei is kialakultak az emberi szolidaritásnak, amelyet egyébként akkor is gyakorolnunk kellene, ha azt konkrét jogszabály nem írná elő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

.Forrás:

police.hu, kormány.hu

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved