Február 25.- A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja


kidsnews (127éves) - 2 éve

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Magyarországon, amit egy 2000-ben elfogadott országgyűlési határozatnak megfelelően ünneplünk.

1947. február 25-én tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, aki ezután közel kilenc évig volt fogságban a Szovjetunióban.

Kezdetben a Gulag barakkjaiban, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében volt fogvatartva. A magyar politikus mentelmi jogának semmibevétele és elhurcolása volt az első állomása annak a folyamatnak, amelyben a kommunista párt igyekezett kiiktatni a világnézetével és módszereivel nem szimpatizálókat. Kovács Béla története a demokrácia és a szabadságjogok semmibevételének jelképévé vált.

A kommunizmus áldozatai vonatkozásában pontos adat nem áll rendelkezésre, de a történészek nagyságrendileg 100 millióra teszik a halálos áldozatok számát a világon. Ennél többen voltak azonban azok, akiket mondvacsinált indokok alapján elhurcoltak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek vagy üldöztek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kommunizmusaldozatai.kormany.hu

kiemelt kép: Budapest Vigadó (Molotov) tér szovjet repülős emlékmű 1951-ben / fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved