Február 26. – Ezen a napon született Victor Hugo


kidsnews (127éves) - 2 éve

1802. február 26-án született Victor Hugo francia romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és akadémikus. Ő volt korának legvitatottabb drámaírója. Első színházi darabját felségsértés gyanúja miatt betiltották, de a következő, a romantikus dráma műfaját megteremtő Hernani is heves vitákat generált olyannyira, hogy az előadások alatt rendre összeverekedett a közönség haladó és maradi része.

A romantika Franciaországban akkoriban egyet jelentett a liberalizmussal, a királyellenességgel, így művei sokszor politikai üzeneteteket hordoztak magukban.

A párizsi Notre-Dame megjelenését követően a francia liberális-romantikus ifjúság vezéralakja lett.

A regény hatalmas sikert aratott és világszerte ismerté tette a nevét. Quasimodo és Esmeralda megható történetéből azóta is számos feldolgozás készült. Victor Hugo a siker ellenére nem szentelte teljes egészében az irodalomnak az életét, és politikusként is kipróbálta magát. Küzdött többek között a börtönök emberségesebbé tételéért, a halálbüntetés és a gyermekmunka eltörlésért is.


A Hernani előadása alatt rendre összeverekedett a közönség haladó és maradi része.

Az 1848-as forradalmat követően képviselő lett Párizsban, de Napóleon hatalomra kerülése után száműzetésbe kényszerült. Ez volt irodalmi pályájának legtermékenyebb időszaka, hiszen ebben a húsz évben született meg a világirodalom egyik legismertebb regénye: A nyomorultak. 1885. május 22-én hunyt el. Utolsó útjára hatalmas tömeg kísérte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

literatura.hu, mult-kor.hu, wikipedia.org

képek: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved