Február 27. – A magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezmény


kidsnews (127éves) - 2 éve

A második világháborút követően, 1946. február 27-én írták alá a magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezményt, amely szerint a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át, ahány magát szlováknak valló önként távozott Magyarországról. A kitelepülők kárpótlást kaptak a határ túloldalán maradt ingatlanjaikért.

A szerződés előzménye, hogy 1918-ban, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, a megalakuló Csehszlovákia területén egymillió magyar nemzetiségű ember maradt, akkor már kisebbségként. A csehszlovák államot később, a nyugati nagyhatalmak asszisztálásával Hitlerék feldarabolták, így a német nemzetiségűek lakta Szudéta-vidék Németországhoz, a Felvidék magyarok lakta része pedig visszakerült hazánkhoz.

A második világháborút követően ismét megalakult Csehszlovákia az új kormány pedig a németek mellett a magyarokat is hibáztatta az ország tönkretételéért.

Edvard Beneš kormánya mindent meg is tett azért, hogy deportálhassák a német és magyar nemzetiségűeket, de ezt az 1945-ös potsdami konferencián egyértelműen elutasították a győztes hatalmak. A magyarok deportálásával például csak a Szovjetunió képviselői értettek egyet.

Kitelepített magyarok útban Csehszlovákiából 1947-ben / kép: fortepan.hu, Csorba Dániel

Tekintettel arra, hogy az egyoldalú kitelepítéssel kapcsolatos elképzeléseket megvétózták, Posdamban Benešék más eszközökhöz folyamodtak. A „reszlovakizáció” keretében a Beneš-dekrétumokkal korlátozták a magyar kisebbség alapvető jogait, megtiltották az anyanyelv hivatalos használatát, lehetővé tették a tulajdonok elkobzását, és még az állampolgárságuktól is megfosztották őket.

A magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezmény értelmében végül 76 616 magyart szállítottak át Magyarországra, de több mint 100 ezer honfitársunk a határ túloldalán maradt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, mult-kor.hu

kiemelt kép: fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved