Február 5.- Ekkor lett a Kongói Szabadállam a belga király magángyarmata


kidsnews (127éves) - 2 éve

1885-ben ezen a napon alakult meg hivatalosan is a Kongói Szabadállam, ami tulajdonképpen II. Lipót belga király magántulajdonú gyarmata lett.

A terület korábban szinte ismeretlen volt az európai utazók számára, akik akkor még nem igazán merészkedtek a fekete kontinens belsejébe. A Kongó vízgyűjtő területét magába foglaló vidék ráadásul igen sűrű növényzettel, mocsarakkal és barátságtalan állatvilágával tartotta távol a gyarmatosítókat.

1885-re II. Lipót belga király a terület felosztására összehívott tárgyalásokon elérte, hogy a nagyhatalmak jóváhagyják az értéktelennek gondolt vidék feletti személyes ellenőrzését, így gyakorlatilag földesúrként rendelkezett a Szabadállammal egészen 1908-ig.

A benszülöttek rengetek borzalmat kellett elviseljenek II. Lipót rendelkezései miatt, helytartói nagyságrendileg 3 millió ember haláláért lehettek felelősek.

forrás: Wikimedia Commons

A rendkívüli emberveszteséghez leginkább a háborúk, a gyilkosságok, a lakosság éheztetése, és a trópusi járványok járultak hozzá. Az európai és az amerikai lapok 1900 után kezdtek tudósítani az áldatlan állapotokról, amely miatt a közvélemény hamarosan a király ellen fordult, így II. Lipótnak fel kellett adnia személyes ellenőrzését. A területet ezután a belga kormány annektálta Belga Kongó néven.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

kiemelt kép: Illusztráció HM Stanley: Kongói Szabadállam megalapítása; a munka és a feltárás története című, 1885-ban megjelent könyvéből

2017 Kidsnews | All rights reserved