Február 9.- Az orosz-japán háború első összecsapása


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

1904. február 9-én a Japán Birodalom hadiflottájának hajói megtámadták a Port Arthurban állomásozó csendes-óceáni orosz flottát. A harci cselekményeket, amely a területi vitákat volt hivatott lezárni elvileg megelőzte egy hadüzenet is, de azt ekkor még meg sem kaphatták az oroszok.

A 20. század első jelentős összecsapásának, vagyis az orosz-japán háború első harci cselekményének tényét megdöbbenve fogadta II. Miklós cár, akit tanácsadói folyamatosan arról győzködtek korábban: Japán a kiélezett politikai helyzet ellenére sem fog támadni.

A kelet-ázsiai szigetország ugyanis korábban felajánlotta, hogy elismeri a cári birodalom jogát az 1900-ban megszállt Mandzsúriára, ha ők ezzel egyidejűleg elfogadják Koreát japán befolyási övezetként. Az oroszok a hosszas tárgyalások után azonban úgy találták, hogy túl keveset nyernek Mandzsúriában, és túl sokat veszítenek Koreában, így visszautasították az erre vonatkozó diplomáciai jegyzéket.

Az orosz-japán háború másfél év után a távol-keleti nagyhatalom győzelmével zárult. A japánok elfoglalták Koreát és átvették Oroszország piaci pozícióját a kínai partvidéken. A megalázó vereség belpolitikai viszályt és elégedetlenséget eredményezett, így közvetlenül hozzájárult az 1905-ben kitört orosz forradalomhoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, mult-kor.hu

képek: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved