Fionn Ferreira – A 19 éves feltaláló képes kiszűrni a mikroműanyagot a vízből


kidsnews (127éves) - 2 éve

Bár az még nem teljesen tiszta, hogy az emberi szervezetre hosszútávon milyen hatása van a mikroműanyagoknak, az már teljesen biztos, hogy szinte mindenütt jelen vannak a környezetünkben.

Az emberiség által legyártott műanyaghulladékok döntő többsége nem bomlik le, hanem parányi, láthatatlan részekre hullik szét. A mikroorganizmusoknak ellenálló másodlagos mikroműanyagokat -vagyis azokat az 5mm-nél kisebb darabokat, amelyek nem direkt ekkorának készültek- először az 1970-es években figyelték meg, de jóval később kerültek csak az érdeklődés középpontjába.

Kiderült ugyanis, hogy a fizikai-kémiai hatások során aprózódó műanyagok belekerültek a táplálékláncba. Ma már jelen vannak a felszíni vizeinkben, ételeinkben, és egy németországi kutatás szerint még a dobozos sörben is.

kép: Commons Wikimedia

A WWF tavaly publikált tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg. A kutatások szerint ezek a  mikroműanyagok emberi egészségre csak minimális veszélyt jelentenek, de mivel a biztató eredmények kevés információn alapulnak a szakemberek szerint szükség van további átfogóbb vizsgálatokra is.

A probléma az, hogy bár a szennyvíztisztítás során a nagyobb szemcsék 90 százaléka befogható, és a fekáliával együtt semlegesíthető, a nagyon miniatűr darabok simán áthaladnak a ma alkalmazott berendezéseken.

Erre a problémára talált megoldást Fionn Ferreira a 18 éves ír srác, aki egy speciális keveréket juttat a vízbe, majd miután annak részecskéi összetapadtak a műanyagszemcsékkel egy egyszerű mágneses szűrővel befogja mindet. A West Cork-i Ferreira 3 nyelven beszél, szabadidejében trombitál és fiatal kora ellenére 12 tudományos versenyt nyert. Mindemellett a Schull Planetárium kurátora és a világ egyik legrangosabb tudományegyeteme, az amerikai MIT még egy kisbolygót is elnevezett róla.

forrás: YouTube/ The SeaCleaners

2019-ben megnyerte a Google Science Fair fődíját ami egy 50 ezer dollár összegű ösztöndíjat jelentett neki. 

“Többet invesztálhatnánk a fiatal tudósokba, mivel időbe telik mire az ember felfedez valamit, ha egy kicsit korábban, kicsit fiatalabban kezdenénk, talán több új gondolat születne”

-mondta el a fiatal feltaláló egy interjúban.

Ferreira egyike volt annak az 5 fiatalnak aki felszólalhatott a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem kérdéseit taglaló, sorban az 50. Világgazdasági Fórumon, és meghívást kapott az All-Atlantic Ocean Research Forumra, amelyet két nap múlva tartanak Brüsszelben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

motherjones.com, mikromuanyag.hu

kiemelt képünk illusztráció / pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved