Hogyan mondjunk nemet egy randira – az etikett szakértőnk válaszol


Kermit (17éves) - 2 éve

Az ember sokszor, a legkülönbözőbb helyzetekben mond igent valamire még akkor is, ha az ezt követően kialakuló szituáció teljességgel ellentétes a személyes érdekeivel, érzéseivel. Ez a fajta viselkedés kortól és nemtől függetlenül jellemzi az emberiséget a mai napig. Az “igenlés” kialakulását leginkább az evolúcióhoz kötik a szakemberek: a kevésbé konstruktív fajtársainkat ugyanis kivetette magából a csoport.

Ma már szerencsére nem kell mamutra vadászni és nincs közvetlen következménye az életbemaradási esélyeinkre ha valakinek nemet mondunk, mégis nehezen hárítunk. Különösen nehezített a pálya, ha tinédzserként kell kiejtenünk egy nemet, mondjuk egy randi felkérésre. A témáról ezúttal is Kibédi Varga Katalin etikett szakértőnket kérdeztük.

Hogyan lehet valakit udvariasan kikosarazni? Hogyan viselkedjek valakivel, aki nem tetszik, de nem akarom megbántani?

“Az első randi előtt izgulsz majd és ez teljesen normális, hiszen nincs tapasztalatod ezen a téren.”

Elhívhat egy barátod, vagy valaki, aki nagyon tetszik, de olyan is, akit eddig észre sem vettél. Bárki is legyen az, arra nagyon oda kell figyelned, hogy a válaszoddal nehogy megbántsd.

Amikor egy olyan személytől kapsz meghívást, akit nem kedvelsz, vagy nem tetszik, a legokosabb, amit tehetsz, hogy megköszönöd a lehetőséget, majd őszintén megmondod, hogy inkább nem mennél.

Ennyi bőven elég, érteni fogja, teljesen felesleges mindenféle kifogásokat felsorolni, hogy éppen miért nem érsz rá. Ha a fiú/lány a barátod, és a barátságnál nem vágysz többre, éreztetned kell vele, hogy ne reménykedjen. Ilyenkor lazán javasold, hogy remek ötlet a mozi, és talán elhívhatnátok másokat is.

Mit tegyek ha én magam kapok egy nagy nemet, illetve hogyan kell viselkedjek a társaságában annak, aki kikosarazott?

Semmit sem kell tenned. Tudom, hogy nagyon rossz érzés, csalódott vagy és egyáltalán nem baj, ha szomorúnak érzed magad, ez teljesen helyénvaló.

De, ne felejtsd el, hogy a visszautasítás nem rólad szól! Nem tetszhetünk mindenkinek.

Tovább kell lépni és ha találkozol azzal a személlyel, aki kikosarazott legyél barátságos, viselkedj méltóságteljesen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved