Koronavírus: nincs járványveszély Magyarországon


kidsnews (127éves) - 11 hónapja

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán egy sajtótájékoztatón, amelyen az operatív törzs a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket jelentett be.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag itthon koronavírusos megbetegedésről nem tudnak.

A miniszter elmondta, hogy azonnal tájékoztatják a sajtót, amennyiben a vírus miatt megbetegedett embert találnak Magyarországon, egyben hangsúlyozta azt is: az álhírterjesztésnek, ami bűncselekmény, nincs most tere. Magyarországon az operatív törzs dönt arról, el kell-e rendelni bárhol vesztegzárat, de mivel jelenleg nincs megbetegedés itthon, nincs ok ilyen döntésre- hangzott el.

A diagnosztizált esetek adatait tartalmazó, folyamatosan frissülő térkép a képre kattintva nyílik meg.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője közölte, a vírus előfordulása esetén sem kell pánikba esni.

Nem jelenti azt, hogy járványveszély van, ha esetleg megjelenik a vírus – közölte.

Továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre. Akinek mégis Olaszországba kell utaznia, attól azt kérik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál vagy az operatív törzsnél. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus.

kép: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta:

a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik.

Ennek a következménye, hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket. Kásler Miklós elmondása szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet főtitkára is minden nyilatkozatát azzal kezdi, hogy kerülje a világ a pánikot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kiemelt kép: Bruzák Noémi

2017 Kidsnews | All rights reserved