Kutyafürdetés: amikor itt a pancsolás ideje, legyünk felkészültek


Tigirl (16éves) - 2 éve

A legtöbb kutya valamiért nem szeret fürödni, és a nagy ellenkezés miatt a gazdik sem repesnek az örömtől, amikor mégis szükséges lenne megmosdatni kedvencünket. E heti cikkünkben hoztunk néhány tippet a zökkenőmentesebb pancsoláshoz. A macskatulajdonosok se menjenek messzire, mert van pár trükkünk a hosszabb szőrű cicák fürdetéséhez is!

Első kérdés, ami ilyenkor felmerül a gazdikban: kell egyáltalán fürdetni? A rövid és sima szőrű kutyákat bőven elég negyedévente (plusz extra bűzös és koszos történések alkalmával), míg a hosszabb szőrű kutyusok és a perzsa macskák esetében javasolt a havi mosdatás. Nem szabad túl gyakran sem fürdetni, mert akkor lemossuk az állat szőréről és bőréről a fontos anyagokat és védőréteget is.

Két alapszabály: hideg időben soha ne fürösszük az állatot a szabadban, illetve a kölykök legalább négy hetesek legyenek, amikor az első fürdőjükre sor kerül.

Ha már egyszer belevágunk, fontos, hogy mindenek előtt készítsük elő a fürdés helyszínét, illetve a kellékeket. Minél kevesebb ideig kell várni kedvencünknek a “végzetére”, annál kevésbé fogja szabotálni a műveletet.

Lássuk, mire lehet szükség. Kelleni fog az állatorvos által ajánlott kutya vagy macska sampon (melyek lehetőleg nem tartalmaznak propilén-glikolt, parabén-származékot és illatanyagokat), kutya/macska kondícionáló vagy növényi eredetű fürdőolaj (ez táplálja a bundát), fürdetőrongy vagy szivacs, puha törölközők, kefe és fésű, csúszásgátló gumialátét a kádba, esetleg póráz (ha kikötjük a kutyát, nem fog tudni kiugrani a kádból). 

A fürdetés előtt fésüljük meg kedvencünket és bontsunk ki minden csomót a szőréből, hogy aztán ne a vizes gubancokkal kelljen vesződnünk. Ha a szőre festéktől, kátránytól vagy más ragadós anyagtól állt össze, vágjuk ki ezeket a részeket (vagy tegyünk rá 24 órára növényi olajat, akár étolajat). Ha a csomókkal sehogy se boldogulunk, jobb, ha kozmetikushoz fordulunk.

Kádban történő fürdetés esetén a kutya térdéig engedjünk vizet a kádba. A fürdővíz hőmérséklete ne legyen forró, állítsuk langyosra, mielőtt leöntjük drága kedvencünket. Kutyák és macskák fülét is óvni kell a belefolyó víztől, érdemes vattával betömni a kagylót.

A sampont fürdetés előtt higítani kell, hogy ne szedje szét kedvencünk bőrét a sok kozmetikum.

Ehhez szükség lesz egy 1 literes kancsóra vagy flakonra, majd a samponon feltüntetett arányban vízzel keverjük el a készítményt. Ha ne adj’ isten kiderülne, hogy az állat allergiás a cuccra, és pöttyös lesz tőle, akkor mindenképp vigyük el dokihoz. Ha minden kész, jöhet a nagyja.

Tegyük be a kutyát vagy macskát a kádba, és kezdjük el vizezni. Célszerű alacsony nyomáson zuhanyrózsával, vagy valamilyen merítővel locsolni kedvencünket, mert az erős vízsugártól és a spray-től is megijedhetnek. Ha elég nedves már, a hátával kezdjük a samponozást, és szépen az egész testét dörzsöljük át vigyázva, hogy a pofira, a szembe és a szájba ne kerüljön. Végül az öblítés pedig nagyon alapos legyen, a bundában maradt sampon is káros a bőrnek. 

Az utolsó fázis a szárítás. Sok kutyus és cicus fél a hajszárítótól, így róluk puha törülközővel lehet felitatni a vizet.

Ha esetleg nekünk egy vakmerőbb egyed jutott, akkor vigyázzunk a hajszárító hőfokára, hogy ne legyen túl meleg, és közben fésüljük ki újra a szőrt.

Ne irányítsuk a sugarakat az állat szemébe! A füleket is mindig töröljük ki, illetve figyeljünk kedvencünk szárítkozási helyének huzatmentesítésére. Ha nagyon makacs, vérbeli cicánk van, aki utálja a vizet, de mégis muszáj lenne megmosdatni, léteznek alternatív megoldások is, mint a szárazsampon, vagy a nedves törülközővel áttörlés.

Egy utolsó tanács: akár kutyád, akár macskád van és akár kicsi, akár nagy, mindig legyél vele türelmes és szeretetteljes, így kellemesebb élménnyé teheted a fürdést mindkettőtök számára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved