Mégsem voltak buták a neandervölgyiek? – Szertartással búcsúzhattak halottaiktól


kidsnews (127éves) - 2 éve

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek “halotti szertartással” búcsúztathatták halottjaikat – számoltak be róla kedden brit hírportálok.

A kutatók a közelmúltban újabb neandervölgyi ember maradványait fedezték fel Bagdadtól 800 kilométerre északra, a Sanidar-barlangban, ahol korábban már korábban is találtak a Homo sapiens neanderthalensis jelenlétére utaló nyomokat.

A most feltárt, Sanidar Z-nek elnevezett neandervölgyi csontvázából jó állapotban maradt fenn a koponya, a mellkas felső része és mindkét keze. Bár a nemét még nem tudták megállapítani, az elemzésből már kiderült, hogy több mint 70 ezer éves a lelet, és egy középkorú vagy idősebb neandervölgyi maradványa. A barlang további tíz társának otthona volt, az ő maradványaikat 60 évvel ezelőtt tárták fel a régészek.

Az egyik csontváz körül ősi pollennyomokat is találtak. A pollen jelenlétéből néhány régész arra következtetett, hogy ezek az ősemberek nemcsak eltemették a halottjaikat, hanem virágokat is tettek köréjük, ez pedig ellentmond annak a korábban széles körben elterjedt feltételezésnek, hogy a neandervölgyiek buták és állatiasak lettek volna.

A pollennyomok miatt a Sanidar-barlang “virágos temetőként” vált híressé. Chris Hunt kulturális antropológus, a liverpooli John Moores Egyetem tudósa az új sanidari leletet “egy igazán látványos felfedezésként” értékelte.

Mint mondta: a testet a barlang padlóján egy mélyedésbe fektették félig fekvő helyzetben, és a feje mögé egy követ tettek. A tíz neandervölgyi maradványa közül négyet “különleges együttesként” találtak meg, ami felveti, hogy az egykor ott élő neandervölgyiek visszatértek erre a helyre, hogy ott helyezzék nyugalomra halottjaikat. Hunt szerint a négy test egy akkora területen helyezkedett el, mint egy “kisméretű ebédlőasztal székekkel”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

képek : Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved