Ne dőlj be a koronavírussal kapcsolatos kamuleveleknek!


kidsnews (127éves) - 2 éve

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete tájékoztatása szerint a koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít.

Kiderült, hogy a csalók a pandémiára építve emaileken keresztül próbálnak adathalász tevékenységet, illetve zsarolóvírus kampányt folytatni és megtéveszteni az embereket, vagy káros kódokat juttatni eszközeikre.

A csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésük lehetőségeiről, megelőző intézkedésekről számolnak be, vagy azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus az adott településen is megjelent.

Ezek a csaló levelek azonban különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek szenzitív – például banki – adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek.

Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek. Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) – jelenítenek meg feladóként és arra ösztönzik az embereket, hogy a levél mellékletét töltsék le, nyissák meg – ismertették.

Ne üljetek fel a pánikkeltő bejegyzéseknek, megosztásoknak! / kép: pixabay.com

Az NKI ugyanakkor kiemelte: a nemzetközi és a magyarországi közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek ezekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, ilyen formán nem kérnek be szenzitív adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat azt javasolja ne kattintsatok az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra; ne töltsétek le a mellékletben szereplő – legtöbbször Microsoft Word, PDF, EXE, illetve MP4 kiterjesztés – fájlokat; tartsátok naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsétek a biztonsági frissítéseket, valamint tiltsátok a Microsoft Office makrókat; a közösségi média oldalakon kezeljétek kellő óvatossággal, értékeljétek higgadtan a témakörben terjedő információkat, ne üljetek fel a pánikkeltő bejegyzéseknek, megosztásoknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved