A CraftUnique 3D nyomtatott arcvédőket készít a hazai kórházaknak


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ahogy azt az Olaszországból érkező híradásokban is láthattuk a 3D nyomtatók elég jól használhatók, akár az egészségügyi eszközök nehezen beszerezhető alkatrészeinek legyártásához is. A járvány első európai gócpontjában, a találékony felhasználók lélegeztető gépekhez nyomtattak olyan kiegészítőket, amelyekkel megoszthatóvá váltak ezek az életmentő eszközök.

Magyarországon is egyre több, a koronavírus féken tartását célzó társadalmi kezdeményezés indult. A CraftUnique például 3D nyomtatással készült arcvédőket szállít a hazai kórházaknak és önkormányzatoknak, természetesen ingyen. 

“Van egy 53 ezer tagot számláló, 3D Networks nevű nemzetközi Facebook csoport, akik együttműködnek a mostani nehéz és kihívásokkal teli időszakban.”

– mondta el Szász Éva a CraftUnique marketing vezetője.

Eredetileg egy közel 1500 magyar tagot számláló csoportban került megosztásra a pajzs terve, amit egy gyártó a cseh állammal és az ottani egészségügyi szolgálattal közösen tervezett meg. Ezeket a műszaki leírásokat bárki számára elérhetővé tették, ezek után pedig világszerte sok cég, például a spanyolok, az amerikaiak és a kínaiak is ráálltak a gyártására, ahogy a CraftUnique is. Itthon azonban egy kicsit módosítottak a terveken, hogy az eredeti gyártási időt egy órára lecsökkentsék. A 3D tárgyaknak ugyanis van belső kitöltése is, ezen múlik, hogy mennyire lesz tömör egy-egy termék, de ez az előállítás idejét is meghatározza.

Miért és mire jó ez a pajzs?

A legtöbb esetében a sima szájvédő egyszerűbben használható, de a fertőzésnek, például a köhögésnek vagy tüsszentésnek kitett egészségügyi dolgozóknál a komolyabb maszkok sem nyújtanak mindig elég biztonságot. Ráadásul a szemüveges dolgozóknál probléma lehet, hogy nem illeszkedik jól az arcukra a védőszemüveg. Nekik a pajzs jelenthet nagyobb biztonságot.

A felülete egyébként könnyen törölhető és tisztítható, és viszonylag könnyen és gyorsan legyártható. A lézervágott pet és a gumi ráillesztése mindössze pár percet vesz igénybe és nem mellesleg a termék költséghatékony is. 

Úgy tudjuk a specifikációkat és fájlokat elérhetővé tettétek, így más felhasználó is be tud majd szállni a gyártásba. Hányan lehetnek itthon, akik rendelkeznek a szükséges technológiával?

Igen, már nyilvánossá is tettük a saját terveinket, amit bármilyen FDM 3D nyomtatóval ki lehet nyomtatni – tehát nem csak CraftBottal. Az úgynevezett stancrajzot is megosztottuk, ami az áttetsző plexihez kell, így bárki elkezdheti legyártani ezeket. Az anyagköltség egyébként minimális, nagyjából 600 forintra becsüljük még a magánfelhasználok esetében is. Belőlük egyébként nagyságrendileg 1000 ember lehet itthon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: CraftUnique

2017 Kidsnews | All rights reserved