A digitális tanrend nem csak az oktatásnak, de a bullyingnak is egy új lehetőség


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Sok diák lélegzett fel a digitális tanrendre való áttéréskor, arra gondolva, hogy legalább ebben az időszakban nem lesz céltáblája gúnyolódásoknak, vagy a bántalmazásnak. Persze a fizikai atrocitások valóban megszűnnek most, de könnyen lehet, hogy a bántalmazás csak platformot vált, és immáron cyberbullyingként jelentkezik a diákok életében.

A megfélemlítők akárcsak az életben, az online térben is igénylik, hogy hatalmuk és kontrolljuk legyen mások felett.

Az online oktatással sajnos együtt jár az is, hogy egy lépéssel beljebb kerülnek az osztálytársak és a tanárok is a privát szféránkba, és az órák közben, a webkamera képén számos apró részlet árulkodik majd a diákok iskolán kívüli életéről, anyagi körülményeiről vagy családtagjairól. Csúfolni pedig bárkit bármiért lehet. Az osztály számára pedig eleinte viccesnek tűnhet egy-egy cikiző komment vagy egy sebtiben összerakott mém, de azt fontos tisztázni, hogy, ha valakit nyilvánosság előtt lejáratnak, megaláznak, az sosem lehet vicc, és  bizony komoly következményei lehetnek. A védekezés lehetőségeiről dr. Magyar Erikát kérdeztük.

Mit tehetünk, ha az osztálytársaink visszaélnek a mostani helyzettel?

“Ismerd fel a megfélemlítést! Amennyire csak lehetséges, tarts távolságot a megfélemlítőtől.”

Többségben vannak azok a diákok, akik nem akarnak rosszul bánni másokkal. Fontos hogy ne hagyd figyelmen kívül a megfélemlítést, ne nevess rajta, mert ezzel támogatod a bántalmazást! Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha ilyen esetben nem teszel semmit, azzal is a bántalmazót erősíted. A legfontosabb dolog a megfélemlítés mielőbbi megszüntetése. Lehetőséged van jelezni a bántalmazó felé, hogy magatartása súlyosan sértő és kérni őt arra, hogy hagyjon fel vele. Vagy kérni felnőtt segítségét.

Nem árulkodás jelzést tenni, ha azzal valami nagyobb sérelmet előzöl meg, ugyanakkor a bántalmazót is megmentheted vele a komolyabb felelősségre vonástól.

Ha ellened irányul a kegyetlen vicc, ments el minden incidenst! Vagyis készíts képernyő fotókat, rögzítsd a szóbeli bántalmazásokat hanganyagként, annak érdekében, hogy később igazolhasd sérelmeidet.

Egy lépéssel beljebb kerülnek az osztálytársak és a tanárok is a privát szféránkba.

Nyíltan és őszintén beszélj a szüleidnek, illetve a tanáraidnak a téged megfélemlítő helyzetről, bánásmódról! Ne feledd a cél a bántalmazás megállítása, amelyhez szükséges a felnőttek bevonása! Keress olyan felnőttet, akiben megbízol, akiről tudod, hogy komolyan vesz. Ha épp nincs ilyen bizalmi ember a közeledben, vagy megerősítésre van szükséged, anonim módon is kérhetsz szakmai segítséget.

Ha úgy érzed, kész vagy rá, kérheted a felnőttek segítségét és moderálását egy olyan beszélgetéshez, ahol határozottan és nyugodtan el tudod mondani a megfélemlítőnek, hogyan hat rád a tevékenysége. Jelezheted, hogy min szeretnéd, ha változtatna a veled szembeni viselkedésében. Ne feledd, senki sem érdemli meg, hogy megfélemlítsék. Fontos, hogy beszélj róla. Az érzéseiddel, a problémáddal és annak megoldásával az online térben sem vagy egyedül.

Készült a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved